Jermenija priznala Palestinu kao državu

Sedište Ministarstva spoljnih poslova Jermenije

Jermenija je zvanično priznala palestinsku državu, saopštilo je 21. juna Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

"Jermenija podržava rezoluciju Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi i zalaže se za rešenje palestinsko-izraelskog sukoba sa dve države", navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Reuters.

Jermenija je najnovija zemlja koja je proznala palestinsku državu uprkos protivljenju Izraela.

Pročitajte i ovo: Španija, Irska i Norveška zvanično priznale državu Palestinu

Jerevan, koji je i sam decenijama bio umešan u sukob u susednom Azerbejdžanu, osudio je vojnu ofanzivu Izraela u Gazi.

"Jermenija žali zbog nad civilnim stanovništvom", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se takođe navodi da Jerevan žali zbog uzimanja civilnih talaca od strane Hamasa i "pridružuje se zahtevima međunarodne zajednice da ih oslobodi".

Palestinska vlast, koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali pod vojnom okupacijom Izraela, pozdravila je odluku Jermenije.

"Ovo priznanje pozitivno doprinosi očuvanju dvodržavnog rešenja, koje se suočava sa sistemskim izazovima, i promoviše bezbednost, mir i stabilnost za sve uključene strane", saopštili su palestinski zvaničnici.

Odluka Jerevana izazvala je gnev u Izraelu, koji je pozvao na razgovor jermenskog ambasadora.

"Nakon što je Jermenija priznala palestinsku državu, Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je jermenskog ambasadora u Izraelu na sastanak radi oštrog ukora", navodi se u saopštenju.

Španija, Irska i Norveška su među zapadnim zemljama koje su zvanično priznale palestinsku državu, što je dovelo do povlačenja izraelskih ambasadora iz Madrida, Dublina i Osla prošlog meseca.

Pročitajte i ovo: Parlament Slovenije odobrio priznanje palestinske države

Grupa eksperata Ujedinjenih nacija pozvala je 3. juna sve zemlje da priznaju palestinsku državu kako bi se osigurao mir na Bliskom istoku.

Stručnjaci, među kojima i izvestilac UN za ljudska prava na palestinskim teritorijama Frančeska Albaneze, saopštili su da bi trebalo iskoristiti sve političke i diplomatske resurse za hitni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo: Eksperti UN pozvali na priznavanje palestinske države

Izrael osuđuje priznavanja palestinske države, navodeći da se tako podržava palestinski Hamas koji Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Od 28. maja 2024. državu Palestinu, koju je formalno proglasila Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) 1988, priznala je većina država članica Ujedinjenih nacija.

Vaš browser nepodržava HTML5

Da li bi Izrael bio bezbedniji sa palestinskom državom?

Izraelski rat protiv Hamasa, koji traje već devet meseci, suočava se sa sve većom međunarodnom kritikom.

U kopnenim ofanzivama i bombardovanju ubijeno je više od 37.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

Izrael je započeo rat nakon što je Hamas 7. oktobra izveo napad u kojem su militanti Hamasa prodrli na jug Izraela, ubivši oko 1.200 ljudi i oteli oko 250.