Trumpov potpredsjednički kandidat pozvao SAD da 'izabere novi put'

J.D. Vance na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeu, Wisconsin, SAD, 17. jula 2024.

Senator J.D. Vance, kojeg je Donald Trump izabrao za svog potpredsjedničkog kandidata, u srijedu je na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeu pozvao građane Sjedinjenih Država da "izaberu novi put" koji stavlja radnike u sami centar.

"Bit ćemo ujedinjeni u podršci", rekao je Vance u obraćanju na skupu stranke na kojoj je formalno prihvatio svoje imenovanje za poziciju potpredsjednika SAD-a ako Trumo pobijedi na izborima u novembru, piše AFP.

On je pohvalio "izvanrednu viziju" Trumpa za koju je rekao da je "tako jednostavna, a opet tako moćna" i poručio da će se njihov tabor posvetiti radnom čovjeku, obećanju iz slogana "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

"Završili smo, dame i gospodo, s opsluživanjem Wall Streeta. Posvetit ćemo se radnom čovjeku", poručio je 39-godišnji senator iz savezne države Ohio, nekada bastionu američke industrije.

čitajte Trump za potpredsedničkog kandidata izabrao senatora J. D. Vancea, protivnika pomoći Ukrajini

J.D. Vance, koji dolazi iz skromne porodice iz Middletona, grada u Ohiju, rekao je da su ljudi tamo "govorili šta misle, gradili svojim rukama i voljeli Boga, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoju zemlju cijelim srcem".

"Ali to je bilo i mjesto koje je američka vladajuća klasa u Washingtonu odbacila i zaboravila", rekao je Vance.

Više puta je pozvao radničku i srednju klasu u Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu, tri države koje će vjerovatno odlučiti izbore 5. novembra, da im se pridruže.

Opisujući svoje životno putovanje od teškog djetinjstva do američkih marinaca, prestižnog fakulteta Yale i američkog Senata, Vance se predstavio Amerikancima kao neko ko razumije njihovu svakodnevnu borbu.

Poznat je i kao autor knjige "Hillbilly Elegy", prema kojoj je Netflix snimio seriju.