Šta je sve rečeno za države Zapadnog Balkana u novom izveštaju EU?

Belgium - The entrance of EU Commission Berlaymont building in Brussels, 21May2014

U novom godišnjem paketu proširenja Evropske unije (EU) za države Zapadnog Balkana koji će biti objavljen 12. oktobra Srbija je zbog Rusije dobila lošu ocenu neusklađenosti sa EU, a Bosna i Hercegovina (BiH) kritikovana na svim poljima. Napredak u nekim oblastima zabeležili su Kosovo i Crna Gora, te Severna Makedonija i Albanija.

U nacrtu izveštaja, u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, se podvlači da se Srbija nije uskladila sa sankcijama protiv Rusije, koje je EU uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

Poseban odlomak se odnosi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom i navodi da nema konkretnog napretka u pregovorima o sveobuhvatnom i zakonski obaveznog sporazuma.

Putem ovog dokumenta pozivaju se Kosovo i Srbija da se "bez daljeg odlaganja" konstruktivno angažuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji. Postizanje takvog sporazuma je "hitno i ključno", navodi se u izveštaju, kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu.

evo kakve su ostale ocene za srbiju Brisel u izveštaju o napretku o 'značajnom padu' usklađenosti Srbije sa EU

Kada je u pitanju Kosovo, u nacrtu izveštaja koji je posvećen toj državi, Evropska komisija ponavlja da je zemlja ispunila sve kriterijume za viznu liberalizaciju i navodi se da bi Savet EU "hitno" trebao da se pozabavi ovim pitanjem.

Pozdravlja se "unilateralno" usklađivanje Kosova sa odlukama EU o pitanju sankcija protiv Rusije, kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

U dokumentu se, uz ostalo, navodi da nije došlo do promene u formalnim odnosima Kosova sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) koja ne priznaje nezavisnost Kosova, te obe države i daje održavaju strogi vizni režim.

ovde možete pročitati kompletnu ocenu za kosovo U izveštaju o Kosovu Brisel poziva na 'hitan' sporazum sa Srbijom i ukidanje viza

Što se, pak, BiH tiče, ocenjeno je da se ta država uskladila sa sankcijama protiv Rusije, ali da su se vlasti i stranke iz entiteta Republika Srpska (RS) zalagale za neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, "osporavajući usklađivanje sa izjavama EU i ometajući punu implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije".

U većini dokumenta o Bosni i Hercegovini se u više navrata spominje da nema nikakvog progresa u važnim poljima, od izbora, pravosuđa, policije, slobode izražavanja.

ovo su sve ocjene brisela 'Bez napretka u ključnim poljima', navodi Evropska komisija u izveštaju o BiH

Crna Gora dobila je visoku ocenu po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Ističe se da je zemlja u potpunosti uskladila sve odluke EU, uključujući restriktivne mere EU nakon ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu.

Napredak je u nekim oblastima, kao što je sloboda izražavanja, mali je napredak u borba protiv korupcije, ali su bolji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala. Najviše kritika Crna Gora dobila je zbog neaktivnosti u pogledu reformske agende EU, posebno izbornog pravnog i institucionalnog okvira. Navodi se da rad Skupštine obeležili bojkoti vladajuće većine i opozicije, promene vlade i smena dvojice predsednika Skupštine.

evo šta je rečeno o crnoj gori Izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori: Vlasti nisu pokazale posvećenost agendi EU

Izveštaj EU o Severnoj Makedoniji traži provođenje zakona, a ne ad hoc rješenja. Ta država je umereno pripremljena po gotovo svim kriterijima, navodi se u nacrtu izvještaja.

Što se tiče usklađenosti Makedonije sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, zabilježen je veoma dobar napredak, pri čemu je zemlja u potpunosti stala na stranu EU u odnosu na rusku invaziju na Ukrajinu. "Time je Sjeverna Makedonija pokazala da može biti pouzdan partner", navodi se u izvještaju.

opširnije o ocenama brisela Izvještaj EU o Sjevernoj Makedoniji traži provođenje zakona, a ne ad hoc rješenja

U izveštaju koji je posvećen Albaniji, Evropska komisija smatra da je vlada u Tirani zadržala fokus na reformama koje se odnose na put zemlje ka EU i ojačala svoju koordinacionu strukturu za integraciju u EU.

Međutim, očekuje se od albanske vlade da unapredi reformsku agendu EU, uključivši opoziciju i ostale segmente društva.

šta donosi izveštaj za tiranu Brisel kritikuje Albaniju zbog ograničavanja slobode izražavanja

Paket proširenja zajedno sa odvojenim izveštajima za svaku državu treba da usvoji kolegijum Evropske komisije. Izveštaji o svakoj zemlji pojedinačno pokrivaju period od godinu dana. Ovaj dokument će biti obelodanjen 12. oktobra.