Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakvu agresiju, poručio Netanyahu

Benjamin Netanyahu (foto arhiv)

Izrael će snažno da odgovori na bilo kakav napad, rekao je u srijedu premijer Benjamin Netanyahu, nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu i višeg čelnika Hezbolaha u Bejrutu.

"Građani Izraela, dani izazova su pred nama. Od napada u Bejrutu prijetnje stižu iz svih smjerova. Spremni smo za svaki scenario te ćemo zajedno da se suprotstavimo svakoj prijetnji. Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakvu agresiju", rekao je Netanyahu u televizijskoj izjavi.

Istakao je da je Izrael zadao teške udarce proiranskim militantnim grupama u proteklih nekoliko dana, uključujući Hamas i Hezbollah.

Međutim, nije spomenuo ubistvo Hanija koje je izazvalo prijetnje osvetom, piše Reuters.

više

Ko je bio ubijeni vođa Hamasa Ismail Hanije?Zašto se sukob Izraela i Hezbolaha ponovo zaoštrava?Rizik od regionalnog rata 'raste' nakon smrti lidera Hamasa

Iako se vjeruje da je napad na Hanija izveo Izrael, vlada u Jerusalemu nije preuzela odgovornost i objavila je da neće komentarisati njegovo ubistvo.

U međuvremenu, zamjenik čelnika Hamasa u Gazi Halil Al-Haja je rekao da je Hanija projektil "direktno" pogodio.

Kao rezultat raketnog udara uništeni su prozori, vrata i zidovi u njegovoj sobi, rekao je Al-Haja na pres-konferenciji u Teheranu, pozivajući se na svjedoke koji su bili s Hanijem u Iranu.

analiza Pregled istorije ubistava koja se pripisuju Izraelu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres vjeruje da napadi u Bejrutu i Teheranu ove sedmice označavaju "opasnu eskalaciju" sukoba na Bliskom istoku, rekao je u srijedu njegov portparol.

"Sve je jasnije... da samo obuzdavanje nije dovoljno u ovo veoma osjetljivo vrijeme. Generalni sekretar poziva sve da rade na regionalnoj deeskalaciji u interesu dugoročnog mira i stabilnosti za sve", navodi se u saopštenju portparola, Stephanea Dujarrica.