Izraelske snage ubile tri Palestinca i ranile 13 na Zapadnoj obali, pogođena škola UN u Gazi

Racija izraelske vojske u Dženinu na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su tri Palestinca i ranile najmanje 13 drugih u napadu na okupirani grad Dženin na Zapadnoj obali u četvrtak, 6. juna, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja i lekari.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da leči najmanje šest osoba koje su upucane, četiri koje su zadobile rane od gelera i jednu osobu koju je pregazio vojni džip. Rečeno je da je na njegove timove pucano dok su izvlačili neke od mrtvih.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na pitanja o raciji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da njegova zemlja, dok se suočava sa "komplikovanim međunarodnim pritiskom", odlučna da promeni bezbednosnu realnost u toj oblasti.

"Izrael je u teškoj borbi na mnogim frontovima. Borimo se na jugu, na severu, borimo se i u Judeji i Samariji", rekao je on, koristeći biblijski naziv za Zapadnu obalu.

Zapadna obala je među teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Palestinci žele da to bude jezgro njihove buduće nezavisne države i kažu da je širenje izraelskih naselja u toj oblasti prepreka za postizanje tog cilja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Da li bi Izrael bio bezbedniji sa palestinskom državom?

Od početka rata u Gazi prošlog oktobra, Zapadna obala, gde Palestinci koji žive pod izraelskom vojnom vlašću imaju ograničenu samoupravu, pretvorila se u sekundarni front.

Ali i tamo raste nasilje, a Ujedinjene nacije su prijavile rekordno visok broj Palestinaca ubijenih 2023. godine usred povećanih vojnih racija i napada naseljenika.

Prema podacima UN, više od 500 Palestinaca i 12 Izraelaca ubijeno je na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, koji Rojters nije mogao odmah da proveri, izgleda da se vidi kako helikopter puca na Dženinov izbeglički kamp, gusto naseljenu urbanu oblast.

Kamp Dženin je bio žarište racija izraelske vojske, koja kaže da sprovodi takve operacije kako bi uhapsila osumnjičene i sprečila napade na Izraelce. U maju je vojska izvela vazdušni napad na kamp, što je retkost na Zapadnoj obali.

Neke palestinske grupe kažu da se upuštaju u oružanu borbu kako bi se oduprle višedecenijskoj vojnoj okupaciji Izraela.

Prema agenciji UN za palestinske izbeglice UNRVA, oko 23.600 stanovnika kampa je registrovano kao izbeglice - ljudi koji su proterani ili pobegli iz svojih domova tokom rata 1948. oko stvaranja Izraela, ili njihovi potomci.

Istovremeno, u izraelskom napadu u četvrtak rano na školu UN-a u kojoj su smešteni raseljeni Palestinci u centralnoj Gazi, poginulo je više od 30 ljudi, uključujući 23 žene i decu, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima, prenosi AP.

Sjedinjene Države su izdale zajedničko saopštenje sa drugim zemljama u kojem pozivaju Izrael i Hamas da naprave sve potrebne kompromise kako bi se finalizirao sporazum nakon osam mjeseci rata u Pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo: EU podržava Bajdenov plan za prekid vatre u Gazi, kaže Borelj

Ismail Al-Tajabta, direktor vladine kancelarije za medije koju vodi Hamas, odbacio je tvrdnju Izraela da je škola UN-a u Nuseiratu, u centralnoj Gazi, sakrila komandno mesto Hamasa.

"Okupatori koriste... lažne izmišljene priče da opravdaju brutalni zločin koji je izvršio nad desetinama raseljenih ljudi“, rekao je Tajabta za Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni izveli "precizan napad" i dala je satelitske fotografije na kojima su istaknuta dva dela zgrade u kojoj su, kako je rekla, smešteni borci.

"Veoma smo sigurni u obaveštajne podatke", rekao je vojni portparol potpukovnik Peter Lerner, optužujući Hamas i borce Islamskog džihada da namerno koriste objekte UN kao operativne baze.

On je rekao da je u bazi bilo locirano 20-30 boraca i da su mnogi od njih ubijeni, ali nije imao precizne detalje jer se vrše obaveštajne procene.

"Ne znam ni za kakve civilne žrtve i bio bih veoma, veoma oprezan da prihvatim bilo šta što Hamas objavi", naveo je portparol izraelske vojske.