U izraelskim napadima širom Gaze poginulo više od 60 osoba

Palestinci u srušenoj kući nakon izraelskog zračnog napada, u Deir Al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze, 15. jula 2024.

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je više od 60 Palestinaca u južnoj i centralnoj Gazi tokom noći 16. jula, piše AP.

Palestinska islamistička militantna grupa Hamas optužila je Izrael da je pojačao napade u Gazi kako bi poremetio napore arapskih posrednika i Sjedinjenih Država da postignu sporazum o prekidu vatre. Izrael kaže da pokušava iskorijeniti Hamasove borce.

U Rafahu, gradu na južnoj granici u kojem izraelske snage djeluju od maja, pet Palestinaca je ubijeno u zračnom napadu na kuću, rekli su zdravstveni zvaničnici Gaze.

U izraelskom zračnom napadu ubijeno je najmanje 17 Palestinaca a ranjeno 26 u Khan Younisu u južnoj Gazi, rekli su zvaničnici.

Izraelska vojska je saopštila da je cilj napada bio visoki militant grupe Islamski džihad, saveznik Hamasa.

"Razmatramo izvještaje u kojima se navodi da je nekoliko civila povrijeđeno usljed udara", navodi se u vojnom saopštenju.

Izraelska vojska izvela je nekoliko smrtonosnih napada proteklih dana u Gazi, uključujući jedan 13. jula u izbjegličkom kampu Al Mawasi, gdje je ubijeno više od 90 ljudi.

Pročitajte i ovo: SAD poručile najvišim izraelskim zvaničnicima da je broj civilnih žrtava u Gazi 'neprihvatljivo visok'

Udari u ponedjeljak i u utorak pogodili su izbjegličke kampove Nuseirat i Zawaida u centralnoj Gazi. U napadima na četiri kuće poginule su najmanje 24 osobe, uključujući 10 žena i četvero djece, prema zvaničnicima bolnice Al Aksa u obližnjem gradu Deir al-Balah.

Drugi je pogodio školu UN-a u Nuseiratu u kojoj su se nalazile porodice u skloništu, ubivši najmanje devet osoba.

U drugim napadima u Khan Younisu i Rafahu poginulo je 12 ljudi, prema medicinskim zvaničnicima i novinarima AP-a.

Pročitajte i ovo: Novi udari Izraela na Gazu nakon što su tijekom vikenda u napadu ubijeni deseci Palestinaca

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo najmanje 38.664 ljudi. Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.