Dostupni linkovi

Novi udari Izraela na Gazu nakon što su tijekom vikenda u napadu ubijeni deseci Palestinaca


Palestinski dječak mladić prolazi pored gomila tinjajućeg otpada u kampu al-Maghazi, u središnjem Pojasu Gaze, 15. srpnja 2024.
Palestinski dječak mladić prolazi pored gomila tinjajućeg otpada u kampu al-Maghazi, u središnjem Pojasu Gaze, 15. srpnja 2024.

Izrael je u ponedjeljak napao južni i središnji dio Pojasa Gaze kako bi izvršio pritisak na Hamas, nakon napada tijekom vikenda, usmjerenog na vodstvo te militantne skupine, u kojem su deseci Palestinaca ubijeni u takozvanoj sigurnoj zoni.

Dva dana nakon što je izraelski napad pretvorio prepuno područje Mawasi blizu Mediteranske obale u pustoš prepunu tijela i zapaljenih automobila, raseljeni Palestinci su rekli da nemaju pojma kamo dalje ići, piše Reuters.

"Ti trenuci kad mi se tlo zatreslo pod nogama, a prašina i pijesak dizali u nebo i kad sam vidjela raskomadana tijela – su nešto što nikad ranije nisam vidjela", ispričala je Aya Mohammad, prodavačica na tržnici u Mawasiju.

"Kamo ići, svi se pitaju, a nitko nema odgovor", kaže.

Južnije u Rafahu, fokusu izraelske ofenzive od svibnja, stanovnici su javili o novim borbama. Rekli su da su izraelske snage na zapadnim i centralnim dijelovima grada raznijele nekoliko kuća.

Zdravstveni službenici izvijestili su da su pronašli deset tijela Palestinaca ubijenih u izraelskoj vatri u istočnim područjima grada, kao i da su se neka od tijela već počela raspadati.

Vojska je također pojačala zračne i tenkovske napade u središnjem području Pojasa Gaze, na kampove Al-Bureij i Al-Maghazi.

Zdravstveni dužnosnici javljaju da je pet Palestinaca ubijeno u izraelskom zračnom napadu na kuću u kampu Maghazi.

Izraelska vojska je rekla da su zračne snage napale desetke palestinskih vojnih ciljeva diljem Pojasa Gaze, ubivši mnoge naoružane muškarce. Navela je i da su snage ubile naoružane muškarce u Rafahu i centralnom području Pojasa Gazi.

U priopćenju brigade Al-Quds, oružanog krila militantne skupine Islamski džihad, navodi se da su njezini borci sudjelovali u žestokim borbama u kampu Yabna u Rafahu.

Pokolj u Mawasiju u subotu, jedan od najsmrtonosnijih izraelskih napada u ratu, zasjenio je pregovore koje su obje strane prethodno opisale kao najbliže u cilju postizanja trajnog primirja.

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je u nedjelju da skupina nije napustila pregovore unatoč napadu na Mawasi.

Izrael je rekao da je još jedan viši zapovjednik ubijen u napadu, ali još nije potvrdio sudbinu Deifa.

Dužnosnici Hamasa opovrgnuli su da je Deif ubijen.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Europske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. listopada i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofenzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo najmanje 38.664 ljudi. Na tom palestinskom teritoriju živi oko 2,3 milijuna ljudi.

XS
SM
MD
LG