Netanjahuov blok osvojio 64 od 120 mandata u Knesetu

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu drži govor u predizbornoj kampanji iz modificiranog kamiona za dostavu sa bočnim zidom zamijenjenim neprobojnim staklom, u Beershebi, južni Izrael, 13. septembra 2022.

Centralna izborna komisija objavila je kasno 3. novembra konačne rezultate glasanja na parlamentarnim izborima u Izraelu na osnovu 100 odsto izbrojanih glasova.

Konzervativni Likud bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua osvojio je najviše, 32 poslanička mandata, a sledi partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) odlazaćeg premijera prelazne vlade Jaira Lapida sa 24.

Partija Verski cionizam udvostručila je broj poslanika na 14 i sada je treća po snazi u parlamentu, a sledi partija desnog centra Nacionalno jedinstvo ministra obrane Benija Ganca sa 12 poslanika.

Verska stranka Šas osvojila je 11 mandata, a Ujedinjena Tora judaizam, takođe partija ultraortodoksnih Jevreja sedam.

Nacionalistička stranka Jisrael bejtenu bivšeg ministra Avigdora Libermana (Izrael naš dom) ima šest poslanika, a arapaska partija Ram koja je bila u Lapidovoj koaliciji jednog manje, Hadaš-Tal partija, u kojoj preovlađuju izraelski Arapi isto toliko, te Laburistička stranka levog centra četiri.

Pročitajte i ovo: Netanjahu na pragu povratka na vlast u Izraelu

Kako se brojanje bližilo kraju bilo je očito da levičarska stranka Merec koja se protivi okupaciji palestinskih teritorija odlazi u politički egzil prvi put od osnivanja devedesetih godina prošlog veka i to se i dogodilo.

Liderka te stranke Zehava Galon je priznala da stranka neće biti u narednom parlamentu, označivši to katastrofom za merec, za zemlju i za nju samu, preneo je AP.

Izraelska desnica je jačala i vraća se na vlast na račun levice. Laburistička stranka koja je nekada bila jedna od najjačih u Izraelu i koja podržava osnivanje palestinske države jedva je uspela da pređe izborni prag.

Posle formalnog objavljivanja rezultata predsednik Izraela Isak Hercog će odrediti jednog kandidata, a to će biti Netanjahu,kao vođa najjače stranke, da obrazuje vladu.

Netanjahu će imati na raspolaganju četiri nedelje i očekuje se da će uspeti.

Njega je sa vlasti prošle godine smenila koalicija osam raznolikih partija, uključujući i jednu malu arapsku, prvi put u istoriji Izraela. Koalicija se raspala proletos zbog unutrašnjih neslaganja.

Netanjahu je na ovim izborima, uprkos optužbama za korupciju u nekoliko slučajeva, ostvario dugo željeni cilj da postigne većinu sa verskim i ultradesnim saveznicima i da ponovo bude na vlasti.

Na ovim izborima glasalo je gotovo 4,8 od 6,8 miliona Izraelaca sa pravom glasa, najviše od 2015. godine.

Pročitajte i ovo: Parlamentarni izbori u Izraelu