Albanija će primiti do 3.000 migranata prema dogovoru s Italijom

Talijanska premijerka Giorgia Meloni i albanski premijer Edi Rama u Palazzo Chigi u Rimu 6. 11. 2023.

Albanija neće držati više od 3.000 migranata u jednom trenutku, na osnovu sporazuma objavljenog ove sedmice koji dopušta Italiji da tamo izgradi dva kampa za prihvat migranata i pritvor, pokazali su službeni dokumenti objavljeni u srijedu, 8. novembra.

Talijansko-albanska shema prvi je primjer zemlje koja nije članica EU i prihvaća migrante u ime neke države članice EU i dio je napora u cijelom bloku za suzbijanje neregularne imigracije.

Shema je izazvala kritike Amnesty Internationala i drugih skupina za ljudska prava, piše Reuters.

Brojka od 3.000 se uspoređuje s više od 145.000 pomorskih migranata koji su do sada stigli u Italiju ove godine, što je nagli porast u odnosu na 2022. godinu.

Objavljujući dogovor s Albanijom u ponedjeljak, Meloni je rekla da bi čak 36.000 migranata godišnje moglo proći kroz albanske kampove, ali postizanje tog cilja ovisi o tome koliko brzo Italija može obraditi zahtjeve za azil.

Meloni je rekla da je cilj ispitati slučajeve u roku od 28 dana, ali su stručnjaci istaknuli da su, unatoč naporima vlade da ih pojednostavi, postupci ostali zatrpani birokratijom.

Pročitajte i ovo: Dogovor o migrantskim centrima u Albaniji je model za budućnost, kaže Meloni

Stručnjaci su također primijetili da je repatrijacija neuspjelih podnositelja zahtjeva teška, s obzirom na nedostatak dogovora o povratku s matičnim zemljama migranata. U prošloj godini Italija je vratila nešto manje od 4.000 ljudi.

Kampovi će djelovati pod talijanskom jurisdikcijom, a trebali bi se otvoriti u proljeće 2024. godine. Protokol navodi da će Italija zaštititi Albaniju od bilo kakvih troškova pravnih postupaka.

Italija planira jedan objekt u albanskoj luci Shëngjin za iskrcaj i identifikaciju, a drugi u unutrašnjosti za zadržavanje. U njima bi trebalo raditi talijansko osoblje.

Objekti su udaljeni više od 1.000 kilometara od Lampeduse, otoka na koji trenutno iskrcava većina morskih migranata koji putuju u Italiju. Prebacivanje u Albaniju morskim putem trajalo bi najmanje dva-tri dana.

Meloni je rekla da trudnice, maloljetnici i druge ranjive skupine neće biti poslani u Albaniju, ali nije jasno bi li to moglo rezultirati odvajanjem odraslih muškaraca od ostatka njihovih obitelji.

Vaš browser nepodržava HTML5

Put migrantica: 'Želim da se bavim poslom koji volim'