Dostupni linkovi

Dogovor o migrantskim centrima u Albaniji je model za budućnost, kaže Meloni


Giorgia Meloni i Edi Rama na pres-konferenciji nakon potpisivanju sporazuma o migracijama u Palazzo Chigi u Rimu, 6. novembra 2023.
Giorgia Meloni i Edi Rama na pres-konferenciji nakon potpisivanju sporazuma o migracijama u Palazzo Chigi u Rimu, 6. novembra 2023.

Plan Italije da u Albaniji izgradi prihvatne centre za migrante koji stižu morem mogao bi biti plan ili model za dogovore između Evropske unije i zemalja koje nisu članice, rekla je italijanska premijerka, Giorgia Meloni.

Sporazum objavljen u ponedjeljak prvi je primjer da zemlja koja nije članica EU prihvata migrante u ime jedne nacije EU.

Cilj sporazuma, koji su predstavili Meloni i njen albanski kolega Edi Rama, jeste da smanji dolaske migranata morem u Italiju, koji su porasli za oko 65 posto u posljednjih godinu dana na više od 145.000.

"Vjerujem da bi ovaj sporazum mogao postati model saradnje između zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU u upravljanju migracionim tokovima. Mislim da ovaj sporazum karakteriše hrabar evropski duh", izjavila je Meloni za list Il Messaggero, piše Reuters.

Ona je rekla da je Evropska komisija obaviještena i da nije dala nikakvu negativnu povratnu informaciju o toj inicijativi.

"Centri u Albaniji će u početku primiti oko 3.000 ljudi kada budu otvoreni u proljeće 2024. godine", rekla je Meloni, ističući da se Rim nada da će povećati svoje kapacitete za obradu 36.000 migranata godišnje.

Put migrantica: 'Želim da se bavim poslom koji volim'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Rama je izjavio italijanskim medijima da Italija nije bila jedina zemlja EU koja je predložila takav sporazum, ali je rekao da je prihvatio ponudu Rima u znak "zahvalnosti".

Tokom 1990-ih Italija je primila veliki broj Albanaca, a Rim je sada jedan od najčvršćih zagovornika pristupanja Albanije Evropskoj uniji.

"Mi smo prijatelji, a među prijateljima pomažete jedni drugima", istakao je Rama.

On je rekao da sporazum sa Italijom tek se treba provesti u djelo, izrazivši bojazan da će pregovaranje o sporazumima o repatrijaciji sa afričkim državama za neuspjele tražioce azila biti "najteža stvar".

XS
SM
MD
LG