Istraga u Beogradu zbog izbora dekana na Fakultetu političkih nauka

Ulaz u Fakultet političkih nauka u Beogradu, ilustrativna fotografija

Policija po nalogu Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu ispituje okolnosti u vezi sa krivičnom prijavom koja je u junu podneta zbog izbora profesora Slaviše Orlovića za dekana Fakulteta političkih nauka (FPN).

Iz tužilaštva su za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli da su 2. avgusta podneli zahtev za prikupljanje obaveštenja "u cilju provere navoda krivične prijave koju je 14. juna 2024. godine podneo LJ. R. zbog eventualno izvršenog krivičnog dela iz nadležnosti Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu".

Nisu precizirali koje je krivično delo u pitanju.

Sa FPN-a su 18. septembra saopštili da je izbor profesora Orlovića za dekana "nezakonit", te da se nadaju da će policijska istraga dodatno rasvetliti ovaj slučaj.

"Uprava Fakulteta će takođe reagovati povodom nelegalnosti do kojih je došlo na izbornoj sednici Saveta, podnošenjem tužbe Upravnom sudu Republike Srbije", stoji u saopštenju.

Za Orlovićev izbor na sednici Saveta fakulteta, održanoj 7. juna, glasalo je 13 od 27 članova Saveta.

Prema Statutu fakulteta, dekan fakulteta bira se većinom glasova od ukupnog broja članova.

Nakon što je petoro profesora podnelo ostavku u Savetu, 13 glasova za profesora Orlovića činilo je većinu, te je bilo dovoljno za izbor dekana.

Međutim, pravna služba fakulteta ocenila je da je takvo tumačenje Statuta protivzakonito.

Dekan Dragan Simić je tada rekao da "na osnovu zakona i statuta Fakulteta političkih nauka, kao i mišljenju pravne službe FPN, profesor Slaviša Orlović nije izabran za dekana".

Pročitajte i ovo: Izbor dekana fakulteta u Beogradu u senci optužbi za seksualno uznemiravanje

Slaviša Orlović je potom 8. juna na društvenoj mreži Iks (X) objavio da "podnosi ostavku na mesto dekana".

On je za N1 19. septembra rekao da ostaje pri ostavci.

"Ja sam izabrani dekan. Nisam ni u jednom detalju odstupio od ostavke 8. juna. Osim što je mene izabralo Naučno-nastavno veće, i prema njima imam odgovornost, i moju odluku može da promeni veće", rekao je Orlović.

Dodao je da će poštovati svaku odluku Naučno-nastavnog veća, čija je sednica zakazana za 26. septembar.

"Fakultet klizi ka vanrednom stanju i v.d. statusu. Da li fakultet hoće da im Vlada postavi dekana ili hoće da poštuju svoje odluke. To je pitanje za Naučno-nastavno veće. Ja poštujem odluke veća, nemam ja šta da se dogovaram", rekao je Orlović za N1.

Pročitajte i ovo: Orlović 'podneo ostavku' na mesto dekana Fakulteta političkih nauka u Beogradu

Izbor dekana na FPN-u protekao je u senci optužbi za seksualno uznemiravanje, zbog čega je deo studenata 7. juna organizovao protest ispred zgrade fakulteta dok je trajalo glasanje Saveta fakulteta.

Imenovanje Orlovića za čelnog čoveka fakulteta je sporno za studente, jer je protiv njega jedna studentkinja podnela prijavu za seksualno uznemiravanje pre deset godina.