Iranke protestiraju u zatvoru Evin protiv sve češće upotrebe smrtne kazne

Grupa političkih zatvorenica učestvovala je 23. maja u rijetkom protestu unutar ozloglašenog zatvora Evin.

Grupa iranskih političkih zatvorenica u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu održala je protest zbog nedavnog pogubljenja troje demonstranata i sve veće upotrebe smrtne kazne od strane države, koju su naveliko kritizirale grupe za ljudska prava i vlade širom svijeta.

Prema izvještajima na društvenim mrežama objavljenim 23. maja, neke od najpoznatijih ženskih političkih zatvorenica, uključujući Sepideh Gholian, Bahareh Hedayat, Faezeh Hashemi i Narges Mohammadi, učestvovale su u rijetkom političkom protestu unutar zatvora, sa pojedinačnim izjavama u kojima se osuđuje talas pogubljenja.

Golrokh Ebrahimi Iraee, još jedna zatvorenica, rekla je: "Političke zatvorenice u zatvoru Evin održale su ceremoniju u subotu (20. maja) u dvorištu ženskog odjeljenja u znak protesta protiv nedavnih pogubljenja, uključujući pogubljenje dvije osobe u zatvoru Arak pod optužbom za bogohuljenje i tri nedavna pogubljenja u Isfahanu."

Pročitajte i ovo: Iranska aktivistkinja Gholian uhapšena nekoliko sati nakon puštanja iz zatvora Evin

Iraee, koja je u aprilu osuđena na sedam godina zatvora zbog zločina "protiv režima", rekla je da je "priroda ovog režima da fizički eliminiše svoje protivnike, kritičare i one koji protestuju protiv njegove politike. Naše ćutanje je podrška bestidnosti počinitelja i saučesnika u oštrenju oštrica vješala."

Nije jasno da li su žene kažnjene zbog protesta.

Iransko pravosuđe, na nagovor visokih čelnika, zauzelo je oštar stav protiv demonstranata koji demonstriraju od smrti Mahse Amini u septembru 2022.

22-godišnjakinja je preminula dok je bila u policijskom pritvoru u Teheranu nakon što je privedena zbog navodnog nepropisnog nošenja marama.

Incident je izazvao bijes u cijeloj zemlji, što je navelo desetine hiljada, predvođenih ženama i studentima, da izađu na ulice zahtijevajući više sloboda. Oštra reakcija sigurnosnih agenata intenzivirala je proteste, a mnogi su pozvali vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamenija da podnese ostavku.

Iranske vlasti su do sada pogubile najmanje sedam demonstranata, uključujući troje 19. maja.

Pročitajte i ovo: Porodica Mahse Amini optužuje snage sigurnosti za vandaliziranje njenog groba

Aktivistkinja za ljudska prava Mohammadi rekla je da se vlada "sveti revolucionarnom pokretu na brutalan način tako što pogubljuje i ubija ljude".

"Iran 2023. nije Iran iz 1980-ih. Ako je svrha pogubljenja 80-ih godina bila stvaranje straha, užasa i suzbijanje različitih strujanja i trendova, nedavna pogubljenja će imati suprotan efekat", rekla je.

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj kaže da je do sada ove godine najmanje 275 ljudi pogubljeno u Iranu, uključujući najmanje 90 u posljednje tri sedmice, što je učinilo maj "najkrvavijim mjesecom" u zemlji u posljednjih pet godina.

Radnička aktivistica Gholian, uhapšena ranije ovog mjeseca zbog javne kritike Ali Khamenei ubrzo nakon što je puštena iz zatvora, rekla je tokom okupljanja političkih aktivista: "Naša misija je sada jasnija. Oni će otići prije nego što se isprazne sve naftne bušotine. Strastveno ćemo plesati u našoj domovini."

Vida Rabbani, Nasrin Khazri Javadi, Shakila Manfred, Zohreh Sarv i Mahvash Shahriari bile su druge istaknute političke zatvorenice koje su učestvovale u okupljanju unutar zatvora.