Nakon 18 mjeseci pritvora, zatvoreni iranski reper traži da bude pogubljen

Saman Yasin (fotoarhiva)

Reper Saman Yasin (Jasin), koji je nakon hapšenja na protestima u zemlji 2022. završio u zatvoru iz kojeg iznosi potresne priče o fizičkom i psihičkom mučenju, zamolio je iransko pravosuđe da mu "izrekne smrtnu kaznu" umjesto što ga na neodređeno i bez suđenja drži pritvorenog.

Yasin, koji je već 18 mjeseci u zatvoru Ghezel Hesar zbog optužbi bez jasnih dokaza, objavio je pismo na svom Instagram profilu u kojem navodi da ne "shvaća razlog za sav ovaj bijes, uznemiravanje i mučenje od strane pravosudnih vlasti prema meni".

"Molim vas, recite mi koji sam zločin počinio?" napisao je.

"Tražim da me pogubite, ne znam kako ću izdržati zatvor i neizvjesnost za zločin koji ne poznajemo ni vi ni ja. Molim vas da mi izreknete smrtnu kaznu, nemam ništa protiv toga i dajem pismenu suglasnost uz otiske prstiju i potpis .... Uzmi mi život, riješite to", dodao je.

U izvještajima se navodi da je Yasin odveden u lokalnu policijsku stanicu tokom masovnih protesta u Iranu u septembru 2022., prije nego što je prebačen u zatvor Evin, a zatim u Centralni teheranski zatvor.

Pravosudna novinska agencija izvijestila je da je Yasin optužen za "vođenje rata protiv Boga", optužba za koju Revolucionarni sud u Teheranu kaže da može dovesti do smrtne kazne.

Međutim, Vrhovni sud prihvatio je Yasinovu žalbu na ponovno suđenje i vratio njegov slučaj Revolucionarnom sudu.

Ponovljeno suđenje se tek treba održati.

čitajte

Zatvorena aktivistkinja Mohamadi poziva na bojkot izbora u IranuJedanaest zatvorenika u 'neposrednoj opasnosti' od pogubljenja u IranuIranski učitelj joge umro na suđenju gdje mu je prijetila smrtna kazna

Yasin tvrdi da je nevin, objavljujući više audioporuka kako bi dokazao svoje tvrdnje.

Također, navodno je održao najmanje jedan štrajk glađu u znak protesta.

"Život mi se raspao, oduzeli ste mi psihičko i fizičko zdravlje, vještački ste me pogubili, odveli me u duševnu bolnicu. Šta mi preostaje da donesete, a još niste? Uzmite mi i život. S vašim lažima i lažnim obećanjima živim već 18 mjeseci. Umoran sam, završite više s tim" napisao je u ponedjeljak u objavi na društvenim mrežama.

Od smrti djevojke Mahse Amini u pritvoru u septembru 2022. nakon što je pritvorena zbog navodnog nepropisnog nošenja marame, Iranci su preplavili ulice zemlje protestirajući zbog nedostatka prava.

Pročitajte i ovo: Ujak Mahse Amini u zatvoru zbog podrške iranskim demonstrantima

Pravosuđe te zemlje je, na poticaj zastupnika, uvelo oštre kazne, uključujući i smrtnu, za prijestupnike.

U međuvremenu, suci su počeli slati počinitelje u psihijatrijske centre kao dio kazne, što je potez za koji istaknuti psihijatrijski odbori u Iranu kažu da predstavlja zloupotrebu pravosudnih ovlasti.