Dostupni linkovi

Ujak Mahse Amini u zatvoru zbog podrške iranskim demonstrantima


Žene drže natpise na kojima je prikazana slika 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla dok je bila u pritvoru iranskih vlasti, tokom demonstracija koje osuđuju njenu smrt, u Arbilu, glavnom gradu iračkog autonomnog regiona Kurdistana, 24. septembra 2022.
Žene drže natpise na kojima je prikazana slika 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla dok je bila u pritvoru iranskih vlasti, tokom demonstracija koje osuđuju njenu smrt, u Arbilu, glavnom gradu iračkog autonomnog regiona Kurdistana, 24. septembra 2022.

Ujak Mahse Amini, Iranke koja je umrla dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja hidžaba, osuđen je na strogu zatvorsku kaznu zbog komentara koje je dao o protestima izazvanim smrću njegove nećakinje, a koji su kritikovali islamski režim.

Safa Aeli, prema Hengawu, grupi koja pomno prati kršenja ljudskih prava u Iranu, osuđen je od strane Ogranka 1 Islamskog revolucionarnog suda u zapadnom gradu Saqqezto na ukupno pet godina, četiri mjeseca i 17 dana zatvora na osnovu optužbi za "učešće u skupu i zavjeru protiv unutrašnje sigurnosti", "propagandu protiv sistema" i "vrijeđanje lidera Islamske Republike".

Aelija su uhapsile snage sigurnosti u raciji na njegovu kuću 21. septembra, uoči prve godišnjice smrti Mahse Amini, što je izazvalo velike nemire širom zemlje.

Hengaw je rekao da je bio "brutalno napadan" tokom 42 dana u pritvoru prije nego što je pušten uz kauciju.

Prema Hengawu, najteža je kazna za optužbu za zavjeru, zbog čega je osuđen na tri godine, šest mjeseci i jedan dan. Prema iranskom zakonu, ta kazna će biti jedina izvršena.

Hengaw je dodao da je jedna trećina kazne za zavjeru uslovna na tri godine, pod uslovom da se Aeli uzdrži od druženja s bilo kim uhapšenim tokom septembarskih komemoracija godišnjice smrti Mahse Amini. Također se mora prijaviti Obavještajnoj službi i završiti tri obrazovna, etička i vjerska kursa.

Tenzije između vlade i porodica ubijenih ili uhapšenih u protestima širom zemlje porasle su u mjesecima prije i neposredno nakon prve godišnjice smrti Mahse Amini.

Vlada je optužena da je pojačala pritisak na porodice žrtava kroz kolektivna hapšenja.

Izvještaji pokazuju da su na godišnjicu smrti Mahse Amini, snage sigurnosti spriječile njenu porodicu da posjeti njen grob.

Gnjev javnosti zbog njene smrti naširoko je viđen kao jedna od najvećih prijetnji iranskom svećeničkom establišmentu od osnivanja Islamske republike 1979. godine.

Najmanje 500 ljudi je ubijeno širom zemlje otkako su vlasti započele sadašnji obračun protiv njenih simpatizera, a na hiljade je privedeno ili maltretirano.

XS
SM
MD
LG