Više od 40 iranskih odvjetnika do sada privedeno na prosvjedima

Iran potresaju prosvjedi nakon smrti mlade žene u policijskom pritvoru u rujnu, Teheran, 26. listopada 2022.

Najmanje 44 iranska odvjetnika uhićena su nakon što su zastupali osobe privedene na prosvjedima u zemlji koji traju već treći mjesec, a izazvani su smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja marame.

Prema navodima odvjetničke skupini koja prati status pritvorenika, 20 odvjetnika koji su uhićeni od rujna pušteno je uz jamčevinu, dok su ostali još u zatvoru.

Izvješća pokazuju da su oštre kazne izrečene najmanje dvojici iranskih odvjetnika.

Među njima je Sina Jusefi, potpredsjednik Odvjetničke komisije za ljudska prava u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, osuđen na šest mjeseci zatvora i dvije godine zabrane napuštanja zemlje.

Negin Kiani, odvjetnica i članica Odvjetničke komore pokrajine Istočni Azerbajdžan, također je osuđena na godinu dana zatvora, zabranu napuštanja zemlje i zabranu korištenja mobitela.

Kiani je rekla da je "propaganda protiv režima" jedna od optužbi za koju je sud tereti.

Bijes zbog smrti Mahse Amini potaknuo je tisuće Iranaca da izađu na ulice tražeći više sloboda i prava za žene u najvećim prosvjedima u Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine.

Od početka prosvjeda i uhićenja prosvjednika nekoliko odvjetnika najavilo je da će besplatno zastupati uhićenike.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako se devojke Irana suprotstavljaju režimu mule

U mnogim slučajevima, odvjetnici protuvladinih prosvjednika rekli su da im je iransko pravosuđe uskratilo pristup materijalima slučaja kako bi obranili svoje klijente.

Među njima je Ali Šarifzadeh Ardakani, odvjetnik iranskog prosvjednika osuđenog na smrt koji je u tweetu 15. prosinca rekao da mu je, kad je otišao na sud kako bi se sastao s Muhamedom Huseinijem i žalio se na njegovu smrtnu kaznu, odbijen pristup materijalu slučaja i nije mu bilo dopušteno podnijeti punomoć "protivno zakonu o kaznenom postupku".

Više od 400 ljudi ubijeno je u suzbijanju prosvjeda, podaci su skupinama za ljudska prava.

Još nekoliko tisuća je uhićeno, uključujući mnoge prosvjednike, kao i novinare, odvjetnike i aktiviste.

Pročitajte i ovo: Nejasan status iranske policije za moral nakon što je ukinuta