Iran pogubio demonstranta sa mentalnim poremećajem

Mohammad Ghobadlou (fotoarhiv)

Iranski demonstrant sa mentalnim poremećajem pogubljen je zbog učešća u masovnim protestima koji su potresli zemlju krajem 2022. godine.

"Smrtna kazna Mohammadu Ghobadlouu za zločin namjernog ubojstva Farida Karampoura Hassanvanda jutros je izvršena nakon 487 dana sudske revizije slučaja", objavila je iranska novinska agencija Mizan, prenosi CNN.

Iranske vlasti tvrde da je Ghobadlou pregazio iranskog zvaničnika na protestu u Robat Karimu u septembru 2022.

Na smrt ga je osudio sudija Abolqasem Salavati, kojeg su Sjedinjene Države sankcionisale zbog oštrih kazni koje je izrekao aktivistima, novinarima i političkim zatvorenicima.

Ghobadlou je dobio dvije smrtne kazne, jednu za "korupciju", koju je izdao Revolucionarni sud i potvrdio Vrhovni sud, i jednu za ubistvo, koju je izrekao krivični sud u pokrajini Teheran.

Ghobadlouov advokat Amir Raesian rekao je da nije obaviješten o presudi u vezi sa njegovim klijentom, a ne znaju se ni detalji o izvršenju pogubljenja.

Amnesty International je kritikovao smrtnu kaznu te je cijeli proces opisao kao "krajnje nepravedno lažno suđenje, poremećeno 'priznanjima' ukaljanim mučenjem, te propust da se naredi rigorozna procjena mentalnog zdravlja uprkos mentalnom invaliditetu Ghobadloua".

Ghobadlou je bio pod nadzorom psihijatrijske bolnice zbog bipolarnog poremećaja od svoje 15. godine, rekli su iz Amnestyja.

Kažu i da međunarodno pravo i standardi zabranjuju korištenje smrtne kazne protiv osoba sa mentalnim poteškoćama.

čitajte Izveštaj UN: Pogubljenja u Iranu povećana za 30 odsto