U iranskom konzulatu u Damasku poginulo 13 ljudi, saopštio Teheran

Oosledice napada na iranski konzulat u Damasku, Sirija, 1. april 2024.

U izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku poginulo je 13 osoba, među kojima sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, saopšteno je 2. aprila u Teheranu.

"U napadu koji je cionistički režim izveo na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, ubijeno je sedam Iranaca i šest Sirijaca", javila je državna televizija Irana.

Prethodna informacija bila je da je registrovano 11 žrtava.

U napadu je uništena zgrada u kojoj se nalaze iranski konzulat i rezidencija iranskog ambasadora.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei upozorio je Izrael da će biti kažnjen zbog napada, dok je Teheran saopštio i da je poslao važnu diplomatsku poruku Sjedinjenim Američkim Državama.

Iran će zadržati pravo da preduzme recipročne postupke na izraelski napad na konzulat u Damasku, rekao je u utorak portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova, Naser Kanani.

"Teheran će doneti odluku o vrsti odgovora i o kazni agresora", naglasio je Kanani, prenosi Rojters.

Sirijski i iranski mediji javili su da je zgrada iranskog konzulata u Damasku u potpunosti uništena u izraelskom napadu iz vazduha.

Pročitajte i ovo: Tri decenije iranskih tajnovitih Kuds snaga

Libanski bezbednosni izvor rekao je da je među poginulima i višerangirani oficir iranske Revolucionarne garde Muhamed Zahedi.

Izraelska vojska odbila je da komentariše izvještaje iz stranih medija.

Izrael i pokret Hezbolah, kojeg podržava Iran, razmenjuju vatru preko granice otkako je u Pojasu Gaze izbio rat između Izraela i Hamasa, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.