Predsjednik iranskog parlamenta kaže da će militantne grupe nastaviti borbu protiv Izraela

Mohammad Baqer Qalibaf, juni 2024.

Predsjednik iranskog parlamenta Mohammad Baqer Qalibaf izjavio je da će se militantne grupe nastaviti suprotstavljati Izraelu uz pomoć Teherana, nakon ubistva šefa Hezbolaha Hassana Nasralaha, izvještavaju iranski državni mediji.

Savez poznat kao "osovina otpora", izgrađivan decenijama uz podršku Irana, uključuje palestinsku grupu Hamas, Hezbolah u Libanu, jemenske Hute i razne šiitske muslimanske oružane grupe u Iraku i Siriji.

Izrael je 28. septembra objavio da je ubio Nasralaha u zračnom napadu na Hezbolahovo sjedište u južnom predgrađu Bejruta 27. septemra. Hezbolah je potvrdio da je ubijen, ne govoreći kako.

Pročitajte i ovo: Ko je bio Hasan Nasralah, ubijeni vođa Hezbolaha?

"Nećemo oklijevati da idemo na bilo koji nivo kako bismo pomogli otporu", rekao je Qalibaf u nedjelju 29. septembra.

On je također izdao upozorenje Sjedinjenim Državama.

"SAD su saučesnici u svim ovim zločinima i... moraju prihvatiti posljedice", rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je ubistvo šefa Hezbolaha "mjera pravde za njegove brojne žrtve".

Takođe komentirajući ubistvo Nasrallaha, iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi rekao je da Izrael "neće mirovati" i da akcija neće ostati bez odgovora, izvještavaju državni mediji 29. septembra. Rekao je da je region u opasnoj situaciji.

Zamjenik komandanta Iranske revolucionarne garde Abas Nilforoushan takođe je ubijen u izraelskim napadima na Bejrut 27. septembra, izvijestili su iranski mediji u subotu, 28. septembra.

Pročitajte i ovo: Iran traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog Libana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je nakon ubistva Nasrallaha pozvao muslimane da stanu uz Hezbolah i suprotstave se zlom režimu.

"Veličanstvena linija vođe otpora Hassana Nasrallaha nastaviće se, a njegov sveti cilj će biti postignut oslobađanjem Jeruzalema, ako Bog da", rekao je portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani 28. septembra.

Smrt Hassana Nasrallaha značajan je udarac za Hezbolah i ključnog sponzora te organizacije, Iran.

Hezbolah, kojeg Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, iako je Evropska unija stavila samo njegovo naoružano krilo na crnu listu, je vodeći član iranske takozvane osovine otpora, labave mreže iranskih predstavnika i militantnih grupa koje podržava Teheran protiv Izraela i Sjedinjenih Država.

Nasrallahova smrt je "veliki gubitak i sramota" za Iran, rekao je Ali Fathollah-Nejad, direktor Centra za Bliski istok i globalni poredak sa sjedištem u Berlinu.

To predstavlja "najteži udarac regionalnom položaju Teherana" od ubistva najvišeg iranskog komandanta Qassema Soleimania u američkom zračnom napadu u Iraku 2020. godine, rekao je Fathollah-Nejad za Radio Farda, program za Iran Radija Slobodna Evropa.

Pročitajte i ovo: Nasrallahov nasljednik još se ne zna