Uhapšeni zbog sumnje na korupcije u gradnji na Bjelašnici predati u Tužiteljstvo

Osumnjičeni za korupciju u gradnji predati Tužiteljstvu, 6. august 2024.

Osumnjičeni za korupciju i pranje novca u vezi s gradnjom na Bjelašnici - Nađa Milišić, Adis Mulaosmanović i Edina Džigal - predati su u nadležnost Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Iz Tužiteljstva navode da će uhapšeni biti zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužitelj odlučit će o daljim mjerama.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, koji je kao i ostali osumnjičeni uhapšen 5. augusta u policijskoj akciji kodnog naziva "Incitat", hospitaliziran je i očekuje se da će u nadležnost Tužiteljstva biti predat u toku dana 6. augusta.

Kantonalno tužilaštvo ranije je reklo da se "radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Nađa Milišić je pomoćnica načelnika Općine Trnovo za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, Adis Mulaosmanović, osnivač firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo koja se dovodi u vezu s predmetom akcije, te Edina Džigal, sestra Mulaosmanovića.

Osumnjičena Nađa Milišić ispred Tužiteljstva, 6. august 2024.

U okviru ove akcije, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno su obustavili transakcije u iznosu od 610.000 maraka (oko 305.000 eura), potvrdila je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica SIPA-e, Jelena Miovčić.

opširnije Uhapšen načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i još troje osumnjičenih za zloupotrebu položaja

Kako je kazala, obustavljene su transakcije u različitim valutama putem komercijalnih banaka, te u udjelu u jednom investicijskom fondu.

Hapšenju su prethodili pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Iz SIPA-e su ranije saopćili da pretresaju poslovne, stambene objekte i pokretne stvari na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo, zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela udruživanje radi zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranja novca.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

čitajte Vlasti se spore dok privatnici krče šumu i zidaju na Bjelašnici