Dostupni linkovi

Uhapšen načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i još troje osumnjičenih za zloupotrebu položaja


Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo uhapšen u policijskoj akciji "Incitat"
Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo uhapšen u policijskoj akciji "Incitat"

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva "Incitat", a osim njega privedene su još tri osobe, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo 5. augusta.

Kantonalno tužilaštvo, koje je naredilo akciju, izvijestilo je da se "radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Kako je saopćeno, uhapšeni su, također, Nađa Milišić, pomoćnica načelnika Općine Trnovo za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, Adis Mulaosmanović, inače osnivač firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te Edina Džigal.

"Berilo je uhapšen u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te da će ga u toku dana u toj zdravstvenoj ustanovi ispitati postupajući tužilac", kaže se u saopćenju.

U okviru ove akcije, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) privremeno su obustavili transakcije u iznosu od 610.000 maraka (oko 305.000 eura), potvrdila je za RSE glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Jelena Miovčić.

Kako je kazala, obustavljene su transakcije u različitim valutama putem komercijalnih banaka, te u udjelu u jednom investicijskom fondu.

Hapšenju su prethodili pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

"Četiri osobe su privedene i nad njima se trenutno provodi kriminalistička obrada. Pretresi se privode kraju, a oduzeta je poslovna dokumentacija, mobiteli, računari i druga oprema koji mogu biti iskorišteni kao dokazi", navela je Miovčić.

Iz SIPA-e su ranije saopćili da pretresaju poslovne, stambene objekte i pokretne stvari na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo, zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela udruživanje radi zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranja novca.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu KS zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

XS
SM
MD
LG