Hrvatska televizija bez komentara izjave o 'arapskim, muslimanskim, bošnjačkim' radikalnim osobama

Mjere sigurnosti oko stadiona u kojem je trebala nastupati Taylor Swift u Beču; 8. august 2024.

Hrvatski javni radio-televizijski servis ne komentira izjave gostiju koji sudjeluju u emisijama HRT-a, rečeno je u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa o gostovanju bivšeg voditelja operacija Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske Ante Letice koji je komentirao terorističke prijetnje u Beču.

Letica je u Dnevniku HRT-a u svojstvu sigurnosnog stručnjaka, kako su ga potpisali realizatori emisije, govorio o hapšenjima u Beču, nakon što je policija otkrila da je nekoliko osoba planiralo napade tokom koncerata američke pop zvijezde Taylor Swift.

Letica je rekao: "Europa se susreće već duže vrijeme sa svojim građanima koji su druga, treća generacija građana porijekla arapskog, muslimanskog, bošnjačkog, kako hoćete koji su se radikalizirali i radikalniji su od svojih učitelja".

Izjava je izazvala reakcije u bh. medijima i javnosti.

"Zakonom o medijima Republike Hrvatske jamči se sloboda izražavanja i sloboda medija, a što obuhvaća i pravo pojedinaca da izraze svoje stajalište o svim događajima, pojavama, predmetima i djelatnostima te isti ne predstavljaju automatski stajališta Hrvatske radiotelevizije", naveli su iz HRT-a za RSE, dodavši da se HRT kao javni medijski servis, uvijek zalaže za profesionalno i nepristrano izvještavanje, uz poštivanje prava i sloboda svih pojedinaca, bez obzira na njihovo porijeklo, vjeru ili nacionalnost.

Tri koncerta u Beču su otkazana nakon što je austrijska vlada potvrdila planirani napad na mjesto održavanja, bečki stadion Ernst Happel. Austrijska policija privela je u srijedu, 7. augusta, dvije osobe osumnjičene za planiranje napada.

Treći osumnjičeni uhapšen je u petak, 9. augusta. Riječ je o 18-godišnjem Iračaninu, koji je "iz istog kruga kao i glavni osumnjičeni", saopćila je austrijska policija.

Više osumnjičenih će biti ispitano, a imovina pretresena dok istražitelji nastavljaju istragu.

Glavni osumnjičeni, 19-godišnji Austrijanac koji ima sjevernomakedonske korijene, osumnjičen je da je osmislio zavjeru za napad na fanove Taylor Swift u Beču bombom ili nožem i zakleo se na vjernost terorističkoj grupi "Islamska država", saopćile su vlasti u četvrtak.

Na Telegram kanalima terorističke grupe objavljeno je da su osumnjičeni "ISIS-ovi vukovi samotnjaci". Otkazivanje koncerta ocijenjeno je kao "dokaz sve veće prijetnje i dosega grupe".

U objavi na zatvorenim kanalima terorističke grupe su se hvalili potezima pristalica i rugali Al-Kaidi i drugim rivalima jer nisu inspirirali napade vukova samotnjaka na Zapadu, objavio je Bliskoistočni institut za medije i istraživanje (MEMRI).

Pročitajte i ovo:

UN upozorio na povećan rizik od terorizma nakon spriječenog napada u BečuOsumnjičeni za planiranje napada na koncertu Taylor Swift pristalica 'Islamske države', kažu austrijske vlasti Koncerti Taylor Swift u Beču otkazani posle hapšenja osumnjičenih za planiranje napada