Dostupni linkovi

Osumnjičeni za planiranje napada na koncertu Taylor Swift pristalica 'Islamske države', kažu austrijske vlasti 


Američka pjevačica Taylor Swift na Wembley stadionu u sklopu Eras turneje 21. juni 2024.
Američka pjevačica Taylor Swift na Wembley stadionu u sklopu Eras turneje 21. juni 2024.

Mladić koji je planirao napad na koncert Taylor Swift u Beču bombom ili nožem zakleo se na vjernost takozvanoj 'Islamskoj državi' saopštile su austrijske vlasti.

Glavni osumnjičeni, 19-godišnji austrijski državljanin makedonskih korjena, priznao je planiranje napada, rekao je generalni direktor za javnu sigurnost Austrije Frankz Ruf.

Austrijske vlasti su u međuvremenu od makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova tražile informacije o osumnjičenom.

"Obavještavamo vas da je od austrijskih vlasti zaprimljen zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova za provjeru osobe makedonskog porijekla koja se sumnjiči za planirani teroristički napad u Beču. Postupamo po zahtjevu", rečeno je iz ministarstva za Makedonski servis Radija Slobodna Evropa.

Glavni osumnjičeni se na internetu zakleo na vjernost vođi militantne skupine, a u svom domu u gradu Ternitzu držao je hemikalije i tehničke uređaje za planirani napad, rekao je Ruf.

"Priznao je da je trebao izvesti samoubilački napad sa dvojicom suučesnika", rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer.

Mladić, čije ime nije navedeno, planirao je napad eksplozivom ili nožem među 20.000 fanova Swift koji su se trebali okupiti ispred stadiona, rekao je šef nacionalne obavještajne službe Omar Haijawi-Pirchner.

"Trenutno nemamo informacija da su drugi koncerti predmet prijetnje", rekao je on.

Pored glavnog osumnjičenog uhapšena su još dvojica austrijskih mladića u dobi od 17 i 15 godina.

Vlasti su također pronašle materijale takozvane "Islamske države" i al-Qaida u kući drugog osumnjičenika, 17-godišnjeg Austrijanca. On se prije nekoliko dana zaposlio u kompaniji za pružanje usluga na prostoru za koncerte, a uhapšen je blizu stadiona.

Očekivalo se da će tri rasprodata koncerta koje je američka pjevačica Taylor Swift trebala da održi u Beču u sklopu "Eras" turneje okupiti oko 195.000 posjetilaca.

"Ovo je tako tužno, jednostavno frustrirajuće. Ali, ovo je za svačiju sigurnost, pretpostavljam" rekao je Mark del Rosario, koji je sa Filipina došao na koncert.

Fanovi Taylor Swift okupljeni u Beču dan nakon koncerta
Fanovi Taylor Swift okupljeni u Beču dan nakon koncerta

Američka televizijska kuća ABC citirala je izvore iz policije i obavještajnih službi koji su rekli da su austrijske vlasti primile informacije o prijetnji koncertu Swift od američkih obavještajnih službi.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner rekao je da su strane obavještajne agencije pomogle u istrazi jer austrijski zakon ne dopušta praćenje aplikacija za slanje poruka.

"Koncerti su često omiljena meta islamističkih napadača, veliki koncerti", rekao je Gerhard Karner, austrijski ministar unutrašnjih poslova, navodeći napad na parišku dvoranu Bataclan 2015. i bombaški napad na Manchester Arenu u kojoj je 2017. nastupala američka pjevačica Ariana Grande.

Obavještajni podaci o nacionalnoj sigurnosti su obnovljeni u zemlji nakon napada osuđenog džihadiste 2020. godine u centru Beča u kojem su poginule četiri osobe.

Swift, koju na Instagramu prati 283 miliona još nije komentarisala otkazivanje koncerata. Britanske vlasti su saopštile da otkazivanje austrijskih koncerata neće imati uticaja na pet koncerata zakazanih u Londonu od 15. avgusta. Organizatori koncerta su naveli da će svima koji su kupili karte novac biti vraćen u roku od deset dana.

XS
SM
MD
LG