Šta je Hezbolah, iransko potpomognuta grupa koja se bori protiv Izraela

Ožalošćeni na pogrebnoj povorci boraca Hezbolaha ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut, Liban, 21. septembra 2024.

Hezbolah je i militantna grupa i politička stranka koja kontroliše veći dio južnog Libana.

Proglašena je terorističkom organizacijom od Sjedinjenih Država, dok je Evropska unija stavila na crnu listu njeno naoružano krilo, ali ne i političku stranku.

Ova šiitska grupa pojavila se tokom haosa Libanskog građanskog rata i kao odgovor na izraelsku invaziju 1982. godine.

Vjeruje se da je Hezbolah osnovao moćni korpus Iranske revolucionarne garde (IRGC), elitni ogranak oružanih snaga u zemlji.

Cilj Irana, koji ima šiitsku većinu, bio je ujediniti libanske šiitske političke grupe i milicije pod jednu organizaciju, objašnjava saradnik Instituta za nacionalnu sigurnost sa sjedištem u Izraelu, Danny Citrinowicz.

Hezbolah je takođe trebao biti ključni dio teheranske strategije odvraćanja.

"Iran vidi organizaciju kao glavni faktor koji će odvratiti Izrael ili Sjedinjene Države od rata protiv Irana i neumorno radi na jačanju moći organizacije", navodi Citrinowicz.

Sjedinjene Države tvrde da je Iran naoružao i obučio borce Hezbolaha te uložio stotine miliona dolara u tu grupu.

Američki State Department ranije je opisao Hezbolah kao "tehnički najsposobniju terorističku grupu na svijetu."

Hezbolah ima oko 40.000 boraca, navela je kancelarija američkog direktora nacionalne obavještajne službe, a navodno ima na raspolaganju više od 150.000 raketa i ostalih projektila, uključujući oružje koje može prodrijeti duboko u izraelsku teritoriju.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da se Hezbolah pretvorio u "najmoćnijeg nedržavnog aktera na svijetu".

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei (desno) pozdravlja generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha (lijevo), Teheran, juli 2000.

Citrinowicz ističe da Iran možda ne diktira naređenja organizaciji, ali Teheran "duboko utiče" na proces donošenja odluka.

On ne opisuje Hezbolah kao opunomoćenika, već kao "iranskog partnera koji upravlja bliskoistočnom strategijom Teherana".

Hezbolah je ključni dio iranske takozvane osovine otpora, labavog saveza opunomoćenika i militantnih grupa koje podržava Teheran protiv Izraela i Sjedinjenih Država.

Hezbolah, inače predvođen Hasanom Nasralahom, razvio je bliske veze sa drugim iranskim opunomoćenicima i naoružanim grupama koje podržava Teheran, pomažući u obuci i naoružavanju njihovih boraca.

Citrinowicz tvrdi da Teheran "gotovo zavisi" od libanske grupe da nadgleda svoje odnose s drugim grupama u osovini otpora.

Kidnapovanje dvojice izraelskih vojnika koje je izvršio Hezbolah 2006. godine, izazvalo je 34-dnevni sukob s Izraelom, koji je pokrenuo zračne napade i kopnenu ofanzivu na Liban.

Rat, koji je okončan nakon prekida vatre uz posredovanje UN-a, bio je veliki podsticaj za politički položaj Hezbolaha u Libanu i regionu.

Iako Hezbolah ostaje politički uticajan igrač u Libanu, njegova baza podrške ne proteže se dalje od šiitske zajednice u toj zemlji.

Mnogi članovi libanske hrišćanske, druzske i sunitske zajednice optužuju Hezbolah da djeluje izvan kontrole države i da uvlači zemlju u regionalne sukobe.

"Hezbolah ne uživa isti nivo popularnosti i podrške javnosti kao 2006. godine", ističe saradnik Njemačkog instituta za međunarodne i sigurnosne poslove, Hamidreza Azizi.

Azizi pripisuje pad popularnosti Hezbolaha nizu ekonomskih i političkih skandala u koje je posljednjih godina umiješana ova grupa.

Hezbolah je pretrpio velike neuspjehe posljednjih mjeseci, jer je Izrael ubio mnoge njegove više komandante, umanjio značajan dio njegovog vojnog arsenala i poremetio njegove komunikacije.

Iako je grupa oslabljena, stručnjaci kažu da libansku militantnu grupu ne treba tek tako otpisati.

"Hezbolah ima dovoljno resursa i iskustva da nanese značajnu štetu Izraelu u ratu na kopnu", ocjenjuje Azizi i navodi da je grupa bolje naoružana i obučena od palestinskog Hamasa, grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasili terorističkom.

čitajte

Eksplozije u Bejrutu, Izrael 'izvršio napad na štab Hezbolaha'Skoro 700 ljudi poginulo ove nedelje u napadima Izraela, saopštio LibanBlinken poručio Izraelu da će eskalacija otežati povratak civila kućama