Niz hapšenja crnogorskih opozicionih aktivista

Sa posljednjim hapšenjima i saslušanjima, Specijalno tužilaštvo je obuhvatilo istragom najmanje 14 aktivista Pokreta za promjene

Uz sudski procesuran slučaj „državni udar“ koji treba da odgovori na pitanje da li je u vrijeme parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošle godine bilo pokušaja sprovođenja terorističkih akata, paralelno se vodi istraga i o navodnom pranju novca funkcionera Demokratskog fronta. Slučaj pranja novca je sve izraženiji u crnogorskoj javnosti zbog više hapšenja funkcionera i simpatizera Pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića.

Više mjeseci se vodi istraga protiv funkcionera i aktivista Pokreta za promjene, koji je dio Demokratskog fronta, o navodnom pranju novca u toku parlmentarnih izbora održanih 16. oktobra prošle godine. U višemjesečnom pritvoru su za sada četiri osobe, a protiv još deset se vodi istraga.

Na meti Specijalnog tužilaštva je lider PZP Nebojša Medojević koga tužilaštvo tereti za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Posljednji potez Specijalnog tužilaštva je bio saslušanje doskorašnje aktivistkinje Pokreta za promjene Ive Pavlović i hapšenje aktivista Demokratskog fronta Luke Radunovića (sin poslanika DF Slavena Radunovića), Petra Draškovića i Vladislava Bulatovića (sinovac poslanika DF Predraga Bulatovića). Svi su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode. A kako je Pavlović izjavila medijima, njena jedina krivica je što je bila zaposlena u Pokretu za promjene.

Ja sam bila angažovana u jednoj časnoj političkoj partiji, moje plate su bile isplaćivane preko računa, tako da ne postoji nikakva tajna“, rekla je Pavlović.

Sredinom maja ove godine uhapšeni su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar u toj političkoj partiji Željko Šćepanović i vozač Gordan Konatar. Takođe je uhapšen i preduzetnik iz Republike Srpske Momir Nikolić koji je u spisima Specijalnog tužilaštva, uz Nebojšu Medojevića naveden kao organizator „kriminalne organizacije koja je preko članova i aktivista Pokreta za promjene i Demokratskog fronta u legalne tokove na teritoriji Crne Gore stavljala više stotina hiljada dolara koje potiču iz kriminalne djelatnosti“. Specijalno tužilaštvo je saopštilo da se nakon konverzije valute iz dolara u eure, plaćao marketing za kampanju DF-a, zakup objekata koji su bili korišćeni za potrebe kampanje, kao i opreme koja je korišćena za kampanju DF-a.

U međuvremenu je Nebojši Medojeviću Skupština Crne Gore oduzela imunitet, a on je proveo sedam dana u zgradi parlamenta dok Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nije izdao obavezno uputstvo kojim zabranjuje hapšenje i pritvaranje Medojevića.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ukinut imunitet Medojeviću, poslanici DF u Skupštini

Medojević je sve vrijeme istrage tvrdio da su optužbe Specijalnog tužilaštva neistinite i da imaju politički cilj ugrožavanja rada Demokratskog fronta. Medojević je na pres konferencijama tvrdio da je sporni novac legalan i da ne postoji ni jedan dokaz koji bi mogao tu partiju da poveže sa pranjem novca. Medojević je posebno isticao da je sav novac pristigao sa bankarskih računa zbog čega nije mogao biti opran.

„Svi koji znaju bilo šta o pranju novca znaju, da se novac pere tako što se imovina stečena kriminalom, od trgovine narkotika, reketiranjem, pljačkom ... a onda se pokušava da se taj novac uloži u banku. Ovo je prvi slučaj da neko pere sopstveni, legalni novac na način što ga podiže sa računa banke. Sve što je do sada tužilac otkrio ne predstavlja elemente ni jednog krivičnog djela, a posebno ne djela pranja novca“, rekao je nedavno Medojević.

Podsjetimo, sve je počelo kada je odmah nakon parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, rutinskom kontrolom automobila kojim je upravljao tehnički sekretar Pokreta za promjene Željko Šćepanović, policija pronašla keš u iznosu od 30.000 dolara i 17.000 eura. Šćepanović je tada izjavio da je novac dobio od Dejana Vujisića, direktora Pokreta za promjene, kako bi zamijenio dolare u eure, te da bi isplatili posmatrače koje je angažovao PzP za nadgledanje parlamentarnih izbora. Oni su na saslušanju kod tužioca negirali krivicu, ali im je određen pritvor. Potom je Specijalno tužilaštvo početkom septembra naložilo hapšenje još pet osoba sumnjičeći ih da su dio iste kriminalne grupe koja je navodno preuzimala dolare od aktivista Pokreta za promjene, konvertovali ih u eure, a zatim vraćali istim osobama koje su taj novac koristili za aktivnosti partije. Nakon saslušanja svih pet uhapšenih je pušteno na slobodu.

Sa posljednjim hapšenjima i saslušanjima, Specijalno tužilaštvo je obuhvatilo istragom najmanje 14 aktivista Pokreta za promjene i simpatizera Demokratskog fronta, ili osoba koje su u pojedinačnoj vezi sa nekima od prvobitno osumnjičenih. Pogorička „Pobjeda“ je, pozivajući se na neimenovane izvore iz istrage, navela da tužilaštvo navodno vodi istragu i protiv jednog broja ruskih državljana koji su navodno „u oktobru prošle godine zamijenili veću svotu dolara za potrebe Pokreta za promjene“.