Hamas potvrdio ubistvo Yahye Sinwara, odbija osloboditi izraelske taoce

Yahya Sinwar i Khalil al-Haya na otvaranju džamije u Rafi, februar 2017. godine

Visoki zvaničnik Hamasa 18. oktobra je potvrdio smrt vođe grupe, Yahye Sinwara, kojeg su prema objavi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ubili izraelski vojnici u akciji na jugu Gaze.

Sinwar je, prema navodima izraelskih vlasti, bio organizator napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, ubistva i otmice Izraelaca, što je izazvalo rat u Gazi i desetine hiljada palestinskih žrtava u izraelskim napadima.

Pročitajte i ovo: U Gazi ubijen lider Hamasa Yahya Sinwar, objavio Izrael

U video izjavi od 18. oktobra zvaničnik Hamasa Khalil al-Hayya rekao je da je šezdesetdvogodišnji Sinwar poginuo u borbi.

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je da će ta grupa, koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom, nastaviti svojim putem "ka ostvarenju ambicija palestinskog naroda". Sinwarova smrt, rekao je, samo će ojačati grupu.

On dodaje da izraelski taoci neće biti vraćeni sve dok se ne završi agresija na Gazu i ne dođe do potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

Al-Hayya je najviši čovjek u Hamasu nakon vođe Sinwara, koji je ubijen tokom rutinske potrage za pripadnicima Hamasa u Rafi u četvrtak.

Smrt Sinwara, nekoliko mjeseci nakon što je imenovan za glavnog vođu Hamasa, naglašava poteškoće sa kojima se suočava ova palestinska grupa u zaštiti visoko definisanih ciljeva od Izraela, ali to vjerovatno neće značajno da utiče na tok rata u Pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo: Smrt vođe Hamasa skraćuje izraelsku 'listu za odstrel', ali možda neće promijeniti tok rata u Gazi

Sinwar je kratko na čelu Hamasa. Zamijenio je Ismaila Haniyeha, koji je ubijen u navodnom izraelskom napadu u predgrađu Teherana 31. jula.

Ranije je bio šef Hamasovog naoružanog krila i osobe koja se smatra idejnim tvorcem napada te grupe 7. oktobra prošle godine u Izraelu, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca. Oko 240 drugih su uzeti kao taoci.

Vjerovalo se da se krio u Gazi. Iako Izrael nije preuzeo odgovornost za neke od smrti visokih dužnosnika Hamasa, priznao je da je ubio druge, uključujući Saleha al-Arourianda Mohammeda Deifa, vojnog komandanta pokreta.