The Guardian navodi da Varhelyi radi na izmeni zakona o genocidu u BiH

Oliver Varhelyi, komesar za proširenje EU tokom posete Sarajevu, 24. novembar 2021.

Britanski list The Guardian objavio je članak u kojem se, pozivajući se na evropske izvore, potvrđuje da evropksi komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) radi na izmenama zakona o poricanju genocida u Srebrenici, koji je, pred kraj mandata, potpisao bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko.

Ovaj zakon, podsetimo, je bio "okidač" za niz akcija u Republici Srpskoj, kojim se ugrožava funkcionisanje državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Prema navodima birtanskog lista, tokom nedavnog susreta sa Bosni i Hercegovini (24. i 25. novembra), Varhelyi je izneo, kako se navodi, "iskrenu ocenu" da je Inzko "kriv za trenutnu političku krizu u zemlji i delegitimizaciju Kancelarije visokog predstavnika (OHR)".

Pozivajući se na zapisnik sa sastanka, u koji je navodno The Guardian imao uvid, prenose se Varhelyijeve ocene da "iako se Inzkovi amandmani ne mogu osporiti sa stanovišta suštine zakona, činjenica da su nametnuti poslednjeg dana mandata visokog predstavnika Inzka bila je problematična".

Pročitajte i ovo: Mogući scenariji nakon odluke Skupštine u Banjaluci

Šta kažu u EU?

Iz kabineta Olivera Varhelyija ne potvrđuju, ali niti negiraju autentičnost teksta objavljenog u The Guardianu.

Ana Pisonero, Varhelyieva portpaorolka nije poslala konkretan odgovor na direktno pitanje - da li komesar Varhelyi smatra da je upravo ovaj zakon razlog za krizu u državi, te da li Evropska komisija (EK) radi na izmeni zakona. Umesto toga, ona je novinarima iznela već poznato briselsko stajalište o genocidu u Srebrenici.

"U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam ili veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Očekujemo od lidera u Bosni i Hercegovini da promovišu okruženje pogodno za pomirenje radi prevazilaženja nasleđa rata i izgradnje trajnog mira", rekla je između ostalog Pisonero u pisanom odgovoru.

Pročitajte i ovo: Delegacija EU u BiH: Varhelyi upozorio Dodika na 'urušavanje državnih institucija'

Radio Slobodna Evropa (RSE) je poslao upit i glavnom portparolu Evropske komisije, koji ima direktan pristup kod predsednice Ursule von der Leyen (fan der Lajen), tražeći objašnjenje da li Oliver Varhelyi ima mandat briselskih institucija da radi na pronalasku rešenja koje bi obuhvatilo i izmenu zakona, te da li je ovo nešto što bi EU podržala. Do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

Jedan izvor iz EK je sa RSE rekao da se radi o "netačnoj interpretaciji zapisnika" (u Guardianu).

Ovaj zvaničnik tvrdi da je Oliver Vahelyi protiv planova Milorada Dodika, ali priznaje "stoji da treba nadomestiti Inzkovu odluku sa novim zakonom".

Prema rečima ovog izvora, istog je mišljenja i novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Šta se nezvanično kaže u EU

Međutim, u nezvaničnoj komunikaciji, više diplomatskih izvora iz država članica EU su potvrdili za RSE da Varhelyi nema mandat da se bavi ovim pitanjem; da moguća izmena zakona ni u jednom slučaju u raznim kanalima komunikacije nije bila predmet rasprava niti je nešto što bi podržale države članice.

Ovi izvori su u više navrata naveli da bi bila dobrodošla bilo koja inicijativa koja bi pomgla da se reši ozbiljna kriza u BiH, ali da moguća izmena zakona o poricanju genocida u Srebrenici nije "na stolu".

Svi sagovornici RSE su naglasili da se najverovatnije radi o individualnoj inicijativi Olivera Varhelyija bez unpred obavljenih konsulatcija sa državama članicama EU.

Više naših izvora je pokrenulo pitanje državljanstva evropskog komesara za proširenje i njegovih bliskih veza sa vladom u Budimpešti.

Premijer Mađarske, Viktor Orban je jedini evropski lider koji se sastao sa Miloradom Dodikom tokom krize u BiH.

U utorak, 21. decembra, on je poručio da će sprečiti moguće sankcije protiv političara iz RS za šta se zalaže Nemačka.

Orban smatra da bi takav potez prema srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u entitetu Republika Srpska, "dodatno narušio stabilnost Zapadnog Balkana".

Pročitajte i ovo: Orban: Moramo spriječiti EU da sakcionira Dodika

"Definitivno moramo spriečiti ove sankcije. Zapadni Balkan se mora integrisati i mora mu se pomoći. Balkan treba stabilizovati, a to nije moguće bez Srba. Balkan se ne može stabilizovati bez BiH. A BiH se ne može stabilizovati bez vraćanja prava koja Srbima pripadaju. To je naša logika", rekao je Orban na konferenciji za novinare, kako ga citira novinska agencija Reuters.

Podsetimo, Oliver Varhelyi je pre imenovanja na mesto komesara za proširenje bio ambasador Mađarske vlade pri EU. Smatra se bliskom saradnikom premijera Viktora Orbana. Iako često imaju direktnu partijsku vezu sa njihovim državama, evropski komesari moraju pratiti i sprovoditi evropske politike nezavisno od stajališta njihovih vlada.