Dostupni linkovi

Delegacija EU u BiH: Varhelyi upozorio Dodika na 'urušavanje državnih institucija'


Olivér Várhelyi (drugi slijeva) s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom u Sarajevu 24. novembra 2021.
Olivér Várhelyi (drugi slijeva) s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom u Sarajevu 24. novembra 2021.

Komesar za proširenje Oliver Varhelyij u dva navrata jasno je pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da ne poduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou, saopćili su iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) u srijedu 22. decembra.

Iz Delegacije EU navode da je "stav komesara za proširenje Olivera Varhelyija o povlačenju nadležnosti, koje je najavilo rukovodstvo Republike Srpske, jasno izražen tokom posjete Bosni i Hercegovini" 24. novembra te u njegovim izjavama za medije.

"Činjenica da je član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik obavijestio komesara Varhelyija tokom njegove posjete BiH 24. i 25. novembra o svojoj namjeri da sazove sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (RS) za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost", kazali su u saopćenju.

"Naprotiv, komesar Varhelyi se usprotivio ovim planovima", naglašavaju iz Delegacije EU u Sarajevu.

Dalje se navodi kako je komesar Varhelyi naglasio da bi planovi rukovodstva RS za urušavanje državnih institucija udaljili BiH od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i stavili evropski put na čekanje.

"Osim toga, istakao je da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane. Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom prije nekoliko dana", naveli su iz Delegacije EU u BiH.

U saopćenju Delegacije EU u BiH se navodi da, iako zaključci koje je Narodna skupština RS usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slijepom ulicom u pravcu eskalacije.

"Ovakav stav je ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju zemalja članica Kvinte i EU koji je objavljen 10. decembra. EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH", naglašava se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Kako se došlo dovde?

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili "vraćanje nadležnosti" u oblasti obrane, pravosuđa i policije s nivoa države BiH na entitetski nivo.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

XS
SM
MD
LG