Dostupni linkovi

SDA: Varhelyi i Sattler da pojasne navode o postojanju dogovora s Dodikom


Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (BiH) Johann Sattler dužni su javnosti u BiH i EU pojasniti navode iz dokumenta objavljenog u medijima, saopćila je u srijedu 22. decembra Stranka demokratske akcije (SDA), vodeća bošnjačka politička partija u BiH.

SDA navodi kako "taj dokument sugeriše da je postojao dogovor s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom u vezi s antiustavnim aktivnostima koje je poduzela Narodna skupština Republike Srpske".

Iz SDA kažu da, "budući da je u reakciji glasnogovornika Evropske komisije izostao demanti, pozivaju Varhelyija i Sattlera da razjasne o čemu se radi".

"Da li su navodi u dokumentu njihovi lični, ili stavovi Evropske komisije", navodi se u saopćenju SDA. Od Evropske komisije također traže jasno i nedvosmisleno pojašnjenje.

"Nedopustivi su bilo kakvi ustupci Miloradu Dodiku, kao i to da se 'uspjehom' predstavlja to što je primjena usvojenih dokumenata prolongirana za šest mjeseci. Takvim pristupom samo se ohrabruju akteri koji su usvajanjem dokumenata u NSRS započeli napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, što je najveća prijetnja miru od potpisivanja Dejtona", zaključuju u reagiranju iz SDA.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija te najavili "vraćanje nadležnosti" u oblasti obrane, pravosuđa i policije s nivoa države BiH na entitetski nivo.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS.

Mađarska vlada se usprotivila uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, kako je to predložila Njemačka.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet “Napad na ustavni poredak BiH” i počelo saslušavati lidere političkih stranaka. Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine zatražila je dokumentaciju od šest stranaka u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG