Francuska levica najavljuje zajednički izlazak na izbore

Skup levičarske stranke Nepokorena Francuska pred izbore za Evropski parlament, 1. jun 2024.

Francuske opozicione leve stranke založile su se da zajedno rade i predlože zajedničke kandidate na vanrednim parlamentarnim izborima kasnije ovog meseca, kako bi se suprostavile i vladi i krajnjoj desnici Marin le Pen (Marine), ali do utorak ujutro još nisu postigle dogovor.

Iako je ishod glasanja teško predvideti, čini se da savez na levici neće doći do većine, ali bi mogao da prikupi dovoljno glasova da spreči bilo koji od većih tabora da nominuje premijera protiv njegove volje.

Pročitajte i ovo: Macronova 'kocka' s vanrednim izborima nakon uspona desnice u Evropskom parlamentu

U zajedničkom saopštenju kasno u ponedeljak, socijalisti, zeleni i stranke tvrđe levice Nepokorena Francuska i komunističke partije pozvale su na zajedničku platformu za "predstavljanje alternative (predsedniku) Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) i borbu protiv rasističkog projekta krajnje desnice".

Levi blok je radio zajedno tokom prethodne parlamentarne kampanje 2022. pre nego što su borba za liderstvo i političke razlike – uključujući i rat u Pojasu Gaze – doveli do pukotina u savezu.

Stranke treba da podnesu svoje kandidate do kraja nedelje, a levičarski tabor još nije postigao konačan dogovor.

Posle ogromnog gubitka njegove centrističke liberalne partije na izborima za Evropski parlament u nedelju, Makron je najavio vanredne izbore i raspustio Narodnu skupštinu. On je rekao da će izbori za donji dom biti raspisani za 30. jun, a drugi krug 7. jula.

Prva istraživanje javnog mnjenja objavljeno u ponedeljak predviđa da će krajnje desničarska partija Nacionalno okupljanje dobiti najviše glasova, ali da neće imati apsolutnu većinu.

Pročitajte i ovo: Izborni uspeh desničara naročito uočljiv u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Holandiji

Bivši francuski premijer Eduar Filip (Edouard Philippe), koga mnogi smatraju potencijalnim centrističkim naslednikom Makrona na mestu predsednika, pozvao je u utorak da umerene snage u zemlji, od socijalista do konzervativaca, udruže snage.

"Moramo da prihvatimo ideju da treba da radimo sa drugima", rekao je Filip radiju RTL. "Hajde da zajedno napravimo nešto u interesu zemlje".

Izvor: Reuters