Ambasada Francuske u BiH nije bila obaviještena o dolasku parlamentaraca na proslavu Dana RS-a

Proslava dana Republike Srpske održana je 9. januara u Banjoj Luci te više gradova u tom entitetu

Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini nije bila obaviještena o dolasku parlamentaraca te zemlje 9. januara na obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci, saopćila je ova ambasada.

Kako se navodi, aktivnosti parlamentaraca ne obavezuju ni na koji način francusku Vladu.

Napominju da Francuska poštuje vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i podsjećaju da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlukom od 29. marta 2019. potvrdio neustavnost zakona o tom prazniku.

Obilježavanju Dana RS-a koje održanom u nedjelju u Banja Luci, prisustvovali su francuski zastupnici u Evropskom parlamentu Thierry Mariani i Herve Juvin, iz desničarske konzervativne stranke Nacionalni skup Marine Le Pen.

Pročitajte i ovo: Ivici Dačiću uručen orden povodom neustavnog Dana RS

Dan Republike Srpske 9. januar tri puta je proglašavan neustavnim od Ustavnog suda tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, a zatim i Ustavnog suda BiH.

Tog datuma 1992. u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Obilježavanje 9. januara bilo je povod za referendum u RS, kojeg je Narodna skupština ovog entiteta raspisala u julu 2016., a koji je bio zakazan za 25. septembar. Ustavni sud BiH usvojio je 17. septembra 2016. mjeru kojom je obustavio Odluku o raspisivanju referenduma.

Uprkos tome, referendum je održan, a 99 odsto građana koji su izašli je glasalo potvrdno na referendumsko pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Nakon toga, Narodna skupština RS-a je 26. oktobra 2016. donijela poseban Zakon o Danu RS-a i izdvojila ga iz Zakona o praznicima RS-a. I taj zakon proglašen je neustavnim.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako se obilježavao neustavni Dan Republike Srpske kroz godine