Finska postavlja bazu NATO-a blizu ruske granice

Finski pogranični oficir na dužnosti na granici između Finske i Rusije, u Vaalimai, Finska, 4. aprila 2023.

Finska će postaviti ključnu bazu NATO-a na manje od 200 kilometara od granice sa Rusijom, saopštilo je 27. septembra ministarstvo odbrane te zemlje.

Finska je prošle godine postala članica NATO-a zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, a nakon decenija vojnog nesvrstavanja.

Ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da će novi štab NATO-a za severnoevropsku kopnenu komandnu jedinicu biti u Mikeliju, jednom od najbližih gradova finskoj granici sa Rusijom.

"Finska šalje poruku Rusiji da smo punopravni član NATO-a i da NATO ima veoma snažnu ulogu i u odbrani Finske", rekao je Hakanen na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo: Finska blokira ulaz migrantima iz Rusije

Komanda vojske finskih odbrambenih snaga već se nalazi na mestu buduće baze.

"Kombinovanjem lokacija postižemo najbolju moguću sinergiju između upravljanja nacionalnom odbranom i upravljanja odbranom NATO-a", rekao je Hakanen.

Hakanen je rekao da će u štabu raditi nekoliko desetina ljudi iz različitih zemalja NATO-a.

U junu su ministri odbrane NATO-a dali zeleno svetlo za Finsku da bude domaćin Komande višekorpusne kopnene komponente, kao i Ispred kopnenih snaga (FLF).

Detalji o FLF, rotirajućim, multinacionalnim kopnenim snagama NATO-a baziranim u nekoliko zemalja na istočnom frontu NATO-a, biće objavljeni u kasnijoj fazi, rekao je Hakanen.

Pročitajte i ovo: Šta treba znati o NATO-u i kako savez pomaže Ukrajini?
Izvor: AFP