Dostupni linkovi

Finska blokira ulaz migrantima iz Rusije


Sa jednog od graničnih prelaza u Finskoj, 18.novembra 2023. Foto: Reuters
Sa jednog od graničnih prelaza u Finskoj, 18.novembra 2023. Foto: Reuters

Parlament Finske je usvojio zakon kojim se graničarima daje ovlaštenje da blokiraju prelazak tražilaca azila iz Rusije, nakon što je više od 1.300 ljudi stiglo u zemlju, prisiljavajući Helsinki da zatvori granicu.

Finska je optužila susjednu Rusiju da koristi migracije kao oružje, ohrabrujući brojne migrante iz zemalja poput Sirije i Somalije da pređu granicu.

Kremlj to negira.

Helsinki vjeruje da Moskva promoviše prelaze u znak odmazde za ulazak Finske u NATO, koji podržava Ukrajinu protiv ruske invazije.

Finski zakon usvojen je sa 167 glasova za, 31 protiv i jednim uzdržanim. Za usvajanje prijedloga bila je potrebna dvotrećinska većina glasova u parlamentu od 200 mjesta.

Desničarska vlada premijera Petteri Orpo rekla je da je zakon od vitalnog značaja za zaustavljanje budućih dolazaka, uprkos tome što je zakon u suprotnosti s njenim međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima.

Orpo je pozvao migrante koji namjeravaju da uđu u Evropu preko Rusije, ne kreću na put.

"Nemojte ići sa krijumčarima. Pristup granicama koji orkestrira Rusija neće dovesti do pristupa Finskoj ili Evropi" rekao je Orpo na konferenciji za novinare.

Finska je zatvorila svoje kopnene granice s Rusijom krajem prošle godine.

Potez Finske je sličan onima koje su poslednjih par godina preduzele druge evropske zemlje, uključujući Poljsku i Litvaniju, kako bi migrantima otežali prelazak granice iz Rusije i njene saveznice Bjelorusije.


XS
SM
MD
LG