Radnici Fijata dostavili zahteve Vladi Srbije

Radnici traže da odlazak na rad u inostranstvo bude isključivo dobrovoljan i da im se garantuje posao po povratku. Na slici: proizvodnja Fijata u Kragujevcu, arhivska fotografija

Predstavnici svih sindikata i radnika Fijatovih fabrika u Kragujevcu dostavili su kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić zahteve za rešavanje statusa zaposlenih i za poboljšanje socijalnog programa pošto je vlasnik fabrika, multinacionalna kompanija Stelantis, proglasila višak zaposlenih.

Radnici traže da odlazak na rad u inostranstvo u fabrike Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku.

Zahtev je i da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.

Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade.

Pročitajte i ovo: Pregovori radnika i Fijata uz posredovanje države

"Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnog vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu za zakonom Srbije", navedeno je u saopštenju sindikata.

Kako se navodi, ukoliko bude prekršen princip dobrovoljnosti prilikom izjašnjavanja o socijalnom programu svi sindikati i predstavnici radnika će početi proteste.

Predstavnici sindikata i radnika kragujevačkog Fijata saopštili su 30. maja posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da je dogovoreno da razgovori sa predstavnicima Vlade o sudbini radnika traju do 10. juna.

Pročitajte i ovo: Fijatovim radnicima poručeno da Vlada Srbije neće dozvoliti otkaze

Kompanija, koja je delom i u državnom vlasništvu, ponudila je radnicima dobrovoljni odlazak iz fabrike uz novčanu naknadu ili odlazak na rad u fabrike te kompanije u inostranstvu.

Predstavnici sindikata Fijat plastika su sredinom maja izašli u javnost sa tvrdnjom da im je poslodavac dao ultimatum – da rade po dve godine u Fijatovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj ili će dobiti otkaz tako što će biti proglašeni za tehnološki višak.

Zbog toga je nekoliko hiljada radnika organizovalo protest 13. maja ispred glavnog fabričkog ulaza.

Iz sindikata su naveli i da ih je poslodavac obavestio da privremeno zatvara fabriku radi priprema za početak proizvodnje automobila na električni pogon u Kragujevcu.

Pročitajte i ovo: Radnici Fijata iz Kragujevaca zovu menadžment na razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 28. aprila da će se u kragujevačkom Fijatu proizvoditi električni automobil tipa "Fijat panda".

On je to izjavio nakon sastanka sa multinacionalnom korporacijom za proizvodnju automobila "Stelantis", nakon čega je potpisan i ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

Kako je objasnio Vučić, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.