Dostupni linkovi

Radnici Fijata iz Kragujevaca zovu menadžment na razgovor


Sindikat je zatražio da se radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, obezbedi mogućnost korišćenja plaćenog odsustva u skladu sa Zakonom o radu. Na slici: proizvodnja Fijata u Kragujevcu, arhivska fotografija
Sindikat je zatražio da se radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, obezbedi mogućnost korišćenja plaćenog odsustva u skladu sa Zakonom o radu. Na slici: proizvodnja Fijata u Kragujevcu, arhivska fotografija

Samostalni sindikat fabrike automobila Fijat (Fijat Krajsler automobili) u Kragujevcu najavio je da će preduzeti mere protiv namere kompanije da otpuštanjem i slanjem radnika na rad u inostranstvo potpuno obustavi proizvodnju u toj fabrici.

Kompanija, koja je delom i u državnom vlasništvu, ponudila je radnicima dobrovoljni odlazak iz fabrike uz novčanu naknadu ili odlazak na rad u fabrike te kompanije u inostranstvu.

"Ističemo da se nikada nećemo složiti sa tim namerama i ukoliko se ne usvoje zahtevi sindikata, preduzećemo radikalne mere sindikalna borbe", saopštio je Samostalni sindikat kompanije 12. maja uveče.

Sindikat je zatražio da se radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, obezbedi mogućnost korišćenja takozvanog plaćenog odsustva u skladu sa Zakonom o radu.

Takođe se zahteva da se upućivanje radnika u inostranstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Ponuda menadžmenta fabrike Fijat za rad u inostranstvu koju je Radiju Slobodna Evropa dostavio jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman.
Ponuda menadžmenta fabrike Fijat za rad u inostranstvu koju je Radiju Slobodna Evropa dostavio jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman.

Za radnike koji nisu spremni da prihvate jednu od tih opcija, sindikat traži otpremnine koje ne smeju biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti.

"Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca", ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata Aleksandar Đorđević.

Prema tvrdnjama sindikata, menadžment kompanije ponudio je radnicima dvogodišnji posao u Češkoj, Slovačkoj, Italiji i Nemačkoj, ili raskid ugovora o radu uz otpremnine.

Kompanija, u većinskom vlasništvu kompanije FCA Italy S.P.A, dok trećina kompanije priprada Srbiji, se nije javno oglašavala ovim povodom.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u fabrici automobila Zoran Stanić rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da su zaposleni bili šokirani postupkom poslodavca, koji već poziva manje grupe zaposlenih i ubeđuje ih da se dobrovoljno prijave za rad u inostranstvu.

"Supervizori su im samo iščitali ono što piše na papiru koji su dobili od menadžmenta fabrike. Nisu odgovorili na brojna pitanja koja su im radnici postavljali, jer za donošenje tako važne odluke treba više informacija kako bi zaposleni imali pravu sliku na osnovu koje bi se odlučili", rekao je Stanić.

Stanić je podsetio da su državni zvaničnici nedavno najavili inovacije u Fijatovoj proizvodnji.

"I zaista – svi smo poverovali u to i radovali se. Ovo je sada bio hladan tuš za sve nas, jer retko ko ima ušteđevinu da pregura jedan mesec, a kamoli dve godine, kazao je Stanić i dodao da su ljudi zaduženi i prezaduženi", rekao je on.

On je rekao da očekuje hitnu reakciju države Srbije, koja je vlasnik trećine kapitala u fabrici u Kragujevcu.

Predstavnici sindikata su najavili da će 13. maja razgovarati sa rukovodstvom fabrike i da će o ishodu razgovora obavestiti sve zaposlene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 28. aprila da će se u kragujevačkom Fijatu proizvoditi električni automobil tipa "Fijat panda".

On je to izjavio nakon sastanka sa multinacionalna korporacijom za proizvodnju automobila "Stelantis", nakon čega je potpisan i ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

Kako je objasnio Vučić, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

XS
SM
MD
LG