Poskupljuje plin u Federaciji BiH

Foto ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je prijedlog o povećanju veleprodajne cijene plina u ovom bh. entitetu za 3,9 posto od januara, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa ministar trgovine, Amir Hasičević.

Ovo ministarstvo je predložilo cijenu na zahtjev sarajevske firme "Energoinvest" koja distribuira plin u ovom bh. entitetu.

Kao razlog povećanja je naveden rast cijena na svjetskom tržištu.

"To ne bi trebalo uticati na cijenu koju plaćaju građani i firme u maloprodaji", kazao je Hasičević za Radio Slobodna Evropa.

Poskupljenje plina u Federaciji BiH dolazi nakon što su 12. januara kompanija "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo i "Energoinvest" Sarajevo dogovorile novi trogodišnji ugovor o transportu gasa.

Novim ugovorom je utvrđeno i povećanje cijene transporta plina sa 11 na 14 maraka (5,62 na 7,15 eura) za 1.000 metara kubnih, zbog čega je Energoinvest prethodno odbijao potpisati ugovor.

Firma "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva je vlasnik oko 40 kilometara plinovoda u entitetu Republika Srpska, putem kojeg se plinom snabdijeva i Sarajevo, koje je najveći potrošač ovog energenta u državi.

Početkom januara je direktor kompanije "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek najavljivao i mogućnost prekida isporuke ovog energenta za Federaciju Bosne i Hercegovine, ukoliko Energoinvest ne potpiše novi ugovor .

Pročitajte i ovo: Federacija BiH će Republici Srpskoj plaćati više za transport ruskog gasa

Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoznog plina iz Rusije, koji u zemlju stiže "Turskim tokom".

Plin se u zemlju doprema gasovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.

Entitet Federacija BiH godišnje troši oko 250 miliona, a entitet Republika Srpska oko 50 miliona metara kubnih ovog energenta.