Afera "snimak": Osvanuo faksimil, oglasilo se tužilaštvo

Jedan od kongresa DPS-a

U jeku afere "snimak" koja sugeriše na postojanje zloupotrebe crnogorskih državnih institucija u cilju ostvarenja povoljnog izbornog rezultata od strane vladajuće Demokratske partije socijalista, pojavio se i faksimil u kome se od DPS-a traži saglasnost za prijem u radni odnos u Pošti Crne Gore. Istovremeno vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je saopštilo da funkcioneri vladajuće stranke nisu počinili krivično djelo, kada su govorili o selektivnom predizbornom zapošljavanju.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je saopštilo da je analiziralo audio snimak sa sjedenice savjeta vladajuće Demokratske partije socijalista, na kojoj se govorilo o predizbornom, partijskom i selektivnom zapošljavanju.

Tužilaštvo je zaključilo da „nijedan učesnik sjednice svojom izjavom nije ostvario elemente bića ni jednog krivičnog djela koje predviđa Krivični zakonik Crne Gore“.

Ovim je tužilaštvo praktično ocjenilo neosnovanim ocjene nevladinog sektora i opozicionih stranaka da snimci sa sjednice DPS iz juna prošle godine predstavljaju formalnu potvrdu o zloupotrebi državnih institucija u cilju ostvarenja povoljnog izbornog rezultata. Podsjetimo do javnosti je krajem prošle sedmice stigao transkript sa sjednice savjeta DPS-a na kojoj se govorilo o strategiji privlačenja birača pred prošlogodišnje parlamentarne izbore, na način što će se zapošljavati simpatizeri te partije i dijelu građana nuditi stručno osposobljavanje pa i krediti. Opozicija i dio nevladinog sektora je ocjenio da su transkripti dokaz o diskriminaciji građana po partijskoj pripadnosti i zloupotrebi institucija u izborne svrhe, te da se time dovodi u pitanje izborni rezultat.

Goran Danilović


Goran Danilović poslanik Demokratskog fronta je ranije u utorak saopštio za RSE da najveći problem upravo u tužilaštvu jer je partijski obojeno, a posljedica ove afere može biti tvrđi stav opozicije u procesu promjene ustava u dijelu pravosuđa koji zahtjeva Evropska unija

"Cijela ta struktura u državnom tužilaštvu je neprofesionalna i pod ogromnim partijskim uticajem. Ne prejudicirajući naš stav niti stav cijele opozicije jer ja na to nemam pravo, lično ću se zalagati i sve učiniti da nipošto ne dopustimo da se ponovo izabere državni tužilac, uz našu saglasnost, koji će imati partijsku pretpriču. Nipošto ne smijemo dopustiti većinu kojom oni sasvim izvjesno mogu sebi da relaksiraju budućnost u narednih 4 ili 5 godina. Gospođa Ranka Čarapić nije državni tužilac. Ona je čuvar tajni DPSa", ocijenio je on.

Boli ćutanje međunarodne zajednice

U jeku afere „snimak“ u dnevnom listu "Dan" je objavljen faksimil u kome direktorka Pošte u Nikšiću Branka Bogetić 2006. godine prilikom odluke o zapošljavanju pripravnika u ovom držvanom preduzeću, traži saglasnost od predsjednika Opštinskog odbora DPS u Nikšiću Veljka Zarubice. To je još jedan slučaj u kome prilikom zapošljavanja ključnu riječ ima vladajuća partija.

Na pitanje kako objašnjava ovaj događaj, Veljko Zarubica predsjednik nikšićkog odbora DPS-a za RSE kaže da nikakve korespodencije nije bilo sa Poštom Crne Gore i odbacuje mogućnost da je davao bilo kakvu saglasnost za prijem u radni odnos pripravnika. Po njegovim riječima takav dopis nije stigao u centralu DPS-a u Nikšiću.

"Ono što mogu da tvrdim jeste da nikakve korespodencije nije bilo, pogotovo ne na takav način jer se ja bavim drugim poslom. Neka ta gospoda koja su to objavila nađu neki faksimil da je na to partija pismeno odgovorila, na taj dopsi koji su oni danas objavili. Ja ne znam da li je taj dopis uopšte dolazio kod nas. Uopšte nije jasno odakle je to stiglo, iako tamo piše da je to faksimil koji je poslat prema DPS-u. Meni uopšte nije jasno o čemu se tu radi. Zna se šta je korespondencija predsjednika partije, šta on radi. Naravno da mi imamo dosta stranaka koje dolaze i između ostalog pitaju za posao. Ali ako pitaju za posao mi ih upućujemo na konkurse i institucije koje rješavaju taj problem. Ovo što je objavljeno je najobičnija glupost", izjavio je on.

Rukovodstvo Pošte je saopštilo da će ispitati ovaj slučaj. Opozicija je održala zajednički sastanak zbog afere „snimak” na kome je dogovoreno da se prije konkretne reakcije sačeka odluka tužilaštva. Na pitanje kako će opozicija reagovati i da li će se obraćati međunarodnim institucijama povodom ove afere, Goran Danilović kaže:

"Suštinski boli to ćutanje predstavnika međunarodne zajednice, kao da se radi o nekakvom njihovom kolonijalnom rukovodstvu na koje ne daju da padne ni trun. Prosto, moraće da se odrede prema ovom skandaloznom ponašanju a mi iz opozicije moramo da učinimo sve da natjeramo ljude iz vlasti da promijenimo Crnu Goru".