Picula: Izostala reakcija Europe na kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša u Srbiji

Tonino Picula voditelj Radne grupe za Zapadni Balkan u Europskom parlamentu

"Odluka Europske komisije da nakon nasilnih napada Vučićevih huligana na prosvjednike za zaštitu okoliša sa Srbijom otvori klaster pregovora o okolišu ne pomaže kredibilitetu Evropsku uniju(EU)", ocjenjuje Tonino Picula voditelj Radne grupe za Zapadni Balkan u Europskom parlamentu.

„Nije čest slučaj da kao o hitnom slučaju ugroze ljudskih prava raspravljamo o zemlji kandidatkinji za članstvo u EU. Međutim, trenutna situacija s ljudskim i radničkim pravima u Srbiji u potpunosti opravdava ovakav presedan“, istaknuo je u današnjem govoru na plenarnoj sjednici hrvatski zastupnik Picula.

„U Srbiji nisu usamljeni slučajevi vanjskih utjecaja kroz sumnjive investicije neusklađene s europskim standardima i vrijednostima. A takve rezultiraju prisilnim radom. A sve to uz direktnu podršku vladajućih struktura koji prosvjednike za očuvanje okoliša uspoređuju s fašistima, dok huligani uz zaštitu policije brane murale osuđenim ratnim zločincima“, naglasio je.

Pročitajte i ovo: Održana blokada puteva u Srbiji, zahteva se zabrana iskopavanja litijuma

Picula je ocijenio iznimno ironičnim da je u srijedu 15. decembra održana međuvladina konferencija za otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa Srbijom baš klasterom za okoliš, tek nekoliko dana nakon masovnih prosvjeda u Srbiji upravo protiv zakonodavnog prijedloga vlade kojima bi se opasno ugrozio okoliš i narušilo zdravlje građana.

Pročitajte i ovo: Ukinut predviđeni plan za rudnik litijuma 'Rio Tinto' u Srbiji

„Građanski otpor uspio je dovesti do povlačenja spornog zakona, ali je otpor Bruxellesa prema takvim politikama vlade, nažalost, izostao. Ovakve odluke neće obnoviti kredibilitet politici proširenja“, zaključio je zastupnik.