Kraj dvadesetogodišnje blokade

Čekanje u redovima za vize je prošlost

Nakon skoro 20 godina građani Srbije, Crne Gore i Makedonije od ponoći mogu da putuju u skoro sve države članice Evropske unije bez viza.

Sinić je prva grupa od 50 građana iz Srbije poletjela za Brisel i prošla granicu sa biometrijskim pasošima bez viza.

Građani, koji su izabrani na konkursu "Evropa za sve", a do sada nisu imali priliku da posete Evropsku uniju,a osim Brisela, posetiće i Rim, Berlin i Pariz.

Posle skoro dve decenije izolacije, ukidanje viza za građane Srbije, proslavljeno je širom zemlje, prvim besplatnim organizovanim putovanjima i velikim ponoćnim vatrometom u Beogradu.

Najvisi zvaničnici konačnu mogućnost putovanja „samo sa pasošem u džepu” ocenjuju kao jedan od najvećih uspeha nove vlasti dok je i na ulicama gradova, među običnim svetom, primetno bolje raspoloženje. Više o svemu možete pročitati u tekstu novinara RSE Zorana Glavonjića - Svečani doček 19. decembra.

Crna Gora, za razliku od suseda, neće previše slavljenički obilježiti dan ukidanja viza za zemlje Evrope. U Podgorici se vlast odlučila za nešto skromniju varijantu - par promotivnih putovanja za građane.

Uz to, Crna Gora ovaj dan dočekuje sa proglašenom epidemijom novog gripa i sve ozbiljnijom ekonomskom krizom. Više o viznoj liberalizaciji u Crnoj gori pročitajte u tekstu novinara RSE Petra Komnenića - Vizna liberalizacija bez velike euforije.

Makedonija će, s druge strane, kao i Beograd svečano dočekati 19. decembar. Centralna svečanost povodom vizne liberalizacije pod nazivom “Beli dan - Makedonija bez viza” održana je na glavnom trgu u Skoplju.

Kako Makedonci reaguju i kakva je atmosfera u Skoplju, saznajte od novinara RSE Blagoja Kuzmanovskog u tekstu - Proslava vizne liberalizacije u centru Skoplja.

Kada je reč o Albaniji i BiH, Savet ministara EU ocenio je da te zemlje ne ispunjavaju merila utvrđena u dijalogu o viznoj liberalizaciji EU i zemalja Zapadnog Balkana.