EU novac za dva projekta u RS tek nakon okončanja blokade institucija BiH

Željeznička stanica u Doboju (Arhivska fotografija)

Ugovori o doprinosu Evropske unije za dvije investicije koje se nalaze u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, trebali bi se potpisati tek nakon okončanja trenutne političke krize u BiH i povratkom na puno funkcioniranje državnih institucija.

Navodi se to u pismu koje je zamjenica direktora za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Katarina Mathernova uputila nacionalnom koordinatoru za IPA fondove u BiH, javila je novinska agencija FENA.

Prva investicija je dionica željezničke pruge od Šamca do Doboja i mjesta Rječica na sjeveru BiH na koja se nalazi na Koridoru Vc.

Ukupna investicija vrijedna je 162 miliona eura i financirala bi se iz sredstava Evropske banke za obnosu i razvoj (EBRD) te komponentom granta iz budžeta EU od 84 miliona eura.

Druga investicija je dionica autoputa na Koridoru Vc između petlje Johovac kod Doboja i petlje Vukosavlje kod Odžaka na sjeveru BiH koja bi se financirala sredstvima Evropske investicijske banke (EIB) s ukupnom investicijom od 463 miliona eura i komponentom granta EU od 183 miliona eura.

Zastupnici, ministri i drugi politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) odlučili su krajem jula 2021. da neće sudjelovati u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH ''osim kad je to u interesu RS''.

Pročitajte i ovo: Ministri iz RS na sjednici Vijeća ministara BiH

Bojkot je počeo nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula 2021. nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Narodna skupština tog entiteta je 10. decembra 2021. godine na posebnoj sjednici, usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o ''vraćanju nadležnosti'' sa nivoa države na entitet RS.

Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pročitajte i ovo: Poslanici RS usvojili neustavan nacrt zakona o sudskom savjetu entiteta