Dežer: Dobri signali za Srbiju i Sporazum

Sve će biti poznato do kraja godine - Vensan Dežer

Nakon podrške u Spoljnopolitičkom odboru, i članovi Evropskog parlamenta trebalo bi da se izjasne o Nacrtu rezolucije, kojom se predlaže Savetu ministara, da se što skorije izjasni primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i Evropske unije.

Po svemu sudeći, konačna odluka Saveta zavisiće od izveštaja, koji će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podneti Savetu bezbednosti UN, 3. decembra.

Poslanici u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta “sa zadovoljstvom” ističu napredak Srbije, posebno u jednostranoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Unijom, što po njihovoj proceni, u uslovima ekonomske krize, jasno pokazuje predanost Srbije napretku na putu uključivanja u Evropsku uniju.

Da li će takvo mišljenje podeliti i članovi Saveta ministara, u ovom trenutku teško je proceniti, mada već, postoje jasni signali da bi konačna odluka mogla da bude pozitivna.

Oprezni optimizam, u tom smislu, izražava i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer.

“Komisija je, već, iznela svoj stav u vezi sa tim, 14. oktobra. Mi smo predložili da se odblokira Privremeni sporazum, što praktično znači, da se ne primenjuje samo jednostrano, od strane Srbije. Ja se radujem što se nazire mogućnost, da se svih 27 članica Evropske unije usaglasi oko toga. Dakle, u narednim nedeljama, odnosno, do kraja ove godine, postoji velika verovatnoća da će takva odluka biti doneta,” rekao je Dežer za RSE.

KORAK BLIŽE EU

Upitan, da li se, već, može govoriti o promeni, do sada, kategoričnog stava Holandije, koja se protivila odmrzavanju Sporazuma pre izručenja Ratka Mladića Hagu, Dežer kaže:

“Postoje različiti koraci u tom smislu. Jedan od njih je izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, 3. decembra u Njujorku. Videćemo šta će biti posle toga.”

Šta bi za Srbiju, u ovom trenutku, praktično, značilo odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma? Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin uveren je da bi to bio izuzetno važan korak za privredu zemlje:

“ Da konačno počnemo da primenjujemo sporazum, što bi se reklo dvosmerno, da na taj način srpska privreda dobije mogućnost dijagonalne akumulacije porekla roba sa zemljama Evropske unije i, u pravom smislu te reči, pokaže kapacitet i nivo konkurentnosti i za iskorak na tržište Evropske unije. Tržište od petsto miliona stanovnika.”

BUGARIN: Mislim da bi, zbog same činjenice da, već, godinu dana jednostrano primenjujemo Trgovinski sporazum, bilo od izuzetnog značaja da ta odluka bude pozitivna

Iako privreda, zbog jednostrane primene Trgovinskog sporazuma, na kraći rok, trpi odrđenu štetu, Buragin smatra da je mnogo važnija poruka koju šalje Srbija:

“ Da su u takvim okolnostima i takvim situacijama opredeljenje, i srpske vlasti i srpske privrede, evropske intergracije. Mislim da bi, zbog same činjenice da, već, godinu dana jednostrano primenjujemo Trgovinski sporazum, bilo od izuzetnog značaja da ta odluka bude pozitivna.”

Za Snežanu Lakićević Stojačić, državnu sekretarku u Ministarstvu rada i socijalne politike, pozitvna odluka Saveta ministara bila bi:

“ Dokaz da je Srbija na dobrom putu i da smo korak bliže Evropskoj uniji.”

KONTRAPRODUKTIVAN POTEZ?

Izolacija svake vrste bila je pogubna za Srbiju, a takva odluka, po oceni državne sekretarke, predstavljala bi dokaz da politika, koju je Vlada vodila u prethodnom periodu, daje pozitivne rezultate:

LAKIĆEVIĆ: Prvi korak je, za mene, bio ukidanje viza koji je, na neki način, i prejudicirao odluku o Sprazumu. Sledeći korak je, verovatno, podnošenje kandidature za Evropsku uniju
“Ovo je drugi korak. Prvi korak je, za mene, bio ukidanje viza koji je, na neki način, i prejudicirao odluku o Sprazumu. Sledeći korak je, verovatno, podnošenje kandidature za Evropsku uniju. Mislim da idemo sada, u neku ruku, i bržim tempom nego što smo, samo pre par meseci, mislili da ćemo ići. Generalno, ima razloga za ozbiljan optimizam,”
kaže Lakićević.

Na odluku Saveta ministara s optimizmom gleda i spoljnopolitički analiticar i član Foruma za međunarodne odnose Vatroslav Vekarić.

On kaže da se naslućuje jedan prelom u ponašanju svih članica Evropske unije prema odmrzavanju Prelaznog sporazuma.

“ Verovatno je tome doprineo i Bramercov izveštaj, ali se čini da su sve zemlje članice, uključujući čak i Holandiju, na neki način, shvatile da bi dalje zadržavanje Srbije na sadašnjoj fazi, bez Prelaznog sporazuma bilo, u stvari, jedan kontraproduktivan potez i ponašanje koje bi dugoročnije sprečilo evropske snage i političke stranke u Srbiji, koje se zalažu za njenu evropsku budućnost.”

Upravo iz tih razaloga, Vekarić gradi optimizam da će sporazum biti odmrznut.

“ Bez obzira na to da li će Mladić i Hadžić biti uhapšeni u neposrednom vremenu.”