Na izborima u Ekvadoru pobedio Daniel Noboa

Danijel Noboa glasa na izborima noseći neprobojni prsluk, Ekvador 15. oktobar 2023.

Naslednik poslovnog carstva izgrađenog na trgovini banana Danijel Noboa (Daniel) pobedio je u nedelju na predsedničkim izborima u Ekvadoru, uz obećanje da će obnoviti tu južnoameričku zemlju, koja je opterećena slabom ekonomijom i rastom kriminalom i nasiljem.

Tridesetpetogodišnji Noboa, koji je nenadano ušao u drugi krug prevremenih izbora, obećao je da će unaprediti ekonomiju i otvoriti radna mesta za mlade ljude, kao i da će opasne kriminalce smestiti na zatvorske brodove.

"Sutra počinjemo da radimo za ovaj novi Ekvador, počinjemo da radimo na obnovi zemlje ozbiljno pogođenoj nasiljem, korupcijom i mržnjom", rekao je Noboa pristalicama posle izbora.

Noboa, koji će biti najmlađi predsednik Ekvadora, suočiće se sa značajnim izazovom popravljanja ekonomije – koja se muči od pandemije koronavirusa– i naglog rasta kriminala, uključujući povećanje ubistava, pljački i nereda u zatvorima.

Nasilje, za koje odlazeća vlada okrivila narko-bande, dostiglo je vrhunac tokom predizborne kampanje ubistvom kandidata za borbu protiv korupcije Fernanda Vilavisensija (Villavivencio), koji je ubijen u avgustu dok je odlazi s predizbornog skupa u Kitu.

Pročitajte i ovo: Novi podsednik na nasilje bandi pred predsedničke izbore u Ekvadoru

Noboa će imati samo 17 meseci do sledećih izbora, pošto služi skraćeni mandat od decembra ove godine do maja 2025, budući da je prethodni predsednik Giljermo Laso (Guillermo Lasso) raspisao vanredne predsedničke i parlamentarne izbore, pošto se u parlamentu vodio proces za njegov opoziv.

Njegova pobeda ispunjava dugogodišnju porodičnu ambiciju – odrastao je uz oca Alvara, magnata u trgovini bananama, koji je više puta neuspešno pokušao da postane predsednik.

Noboa je osvojio više od 52,1 odsto glasova, dok je njegova levičarska protivnica Luisa Gonzales osvojila oko 47,9 odsto, pokazuju podaci na više od 97 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Gonzales je čestitala Noboi na pobedi.

"Danijel Noboa, naše iskrene čestitke, jer ovo je demokratija", rekla je Gonzales pristalicama u Kitu, pozivajući Nobou da ispuni svoja obećanja studentima i starijima.

Noboa je zahvalio Ekvadorcima što su verovali u "novi politički projekat, mladi politički projekat, neverovatan politički projekat".

Rekao je da je njegov cilj da "vrati mir u zemlju, da ponovo obrazuje mlade, da može da obezbedi zaposlenje mnogim ljudima koji to traže".

Osnovna briga glasača tokom izbora bila je bezbednost.

Pročitajte i ovo: Ubistvo predsedničkog kandidata u Ekvadoru opterećenom nasiljem kartela

Nasilje je eskaliralo u Ekvadoru pre otprilike tri godine uz porast kriminalnih aktivnosti povezanih sa krijumčarenjem kokaina.

Političari i politički lideri su ubijeni ili kidnapovani, automobili bombe su eksplodirale u više gradova, uključujući u prestonici Kitu, dok su u zatvorima bile nasilne pobune i ubistva. Ranije ovog meseca, sedam muškaraca osumnjičenih za ubistvo kandidata Vilavisensija ubijeno je dok su bili u pritvoru.

Izvori: Reuters, AP