Dostupni linkovi

Novi podsednik na nasilje bandi pred predsedničke izbore u Ekvadoru


Zatvor Litoral u kojem su obijeni osumnjičeni za atentat na predsedničkog kandidata, Gvajakil, 7. oktobar 2023.
Zatvor Litoral u kojem su obijeni osumnjičeni za atentat na predsedničkog kandidata, Gvajakil, 7. oktobar 2023.

Ubistva u zatvoru osumnjičenih za učešće u atentatu na ekvadorskog predsedničkog kandidata poslednji su pokazatelj široko rasprostranjenog nasilja u Ekvadoru, koji je postao jedna od najopasnijih zemalja sveta dok se bande povezane s narko-kartelima bore za prevlast i kontrole ruta trgovine drogom, pišu svetski mediji.

Produbljivanje spekulacija o atentatu

Sedam osumnjičenih za umešanost u atentat na ekvadorskog predsedničkog kandidata ubijeno je u zatvoru dok su čekali suđenje, uoči izbora novog predsednika.

Šestoro optuženih pronađeno je obešeno uveče u petak, 7. oktobra, u zatvoru Litoral u gradu Gvajakil. Sedmi je ubijen u zatvoru u Kitu. Svi su bili državljani Kolumbije.

Osobu za koju se tvrdi da je pucao na Viljavisensija odmah su ubile snage bezbednosti.

Ubistva osumnjičenih za učešće u atentatu na Viljavisensija produbila su spekulacije o tome ko je mogao naručiti njegovu smrt, ukazuje Tajms (The Times).

Drugi krug predsedničkih izbora u Ekvadoru biće održan 15. oktobra. Kandidati su levičarka Luisa Gonzalez (45) i konzervativni biznismen Danijel Noboa (35).

Na ubijenog kandidata Fernanda Viljavisensija (Villavicencio) atentat je izvršen 9. avgusta tokom predizbornog skupa u Kitu uoči prvog kruga predsedničkih izbora, koji je održan 20. avgusta. Bivši istraživački novinar, obećao je da će suzbiti narko-biznis. Takođe je bio istaknuti kritičar levo orijentisanog bivšeg predsednika Rafaela Koree (Correa).

Predsednički kandidat Fernando Viljavisensijo na predizbornom skupu posle kojeg je ubijen u Kitu, 9. avgust 2023.
Predsednički kandidat Fernando Viljavisensijo na predizbornom skupu posle kojeg je ubijen u Kitu, 9. avgust 2023.

Izbori su raspisani u maju nakon što se predsednik Giljermo Laso (Guillermo Lasso), kojem je pretio opoziv u parlamentu, pozvao na klauzulu u ustavu koja omogućava raspuštanje skupštine u zamenu za izbore za predsednika i parlament.

Zatvor pod kontrolom bandi

Ubistvo osumnjičenih atentatora preti da omete istragu o ubistvu Viljavisensija koju podržava američki Federalni istražni biro (FBI), ocenjuje Vašington post (Washington Post).

Oni su ubijeni na dan kada je ministar unutrašnjih poslova Ekvadora objavio da je vlada završila obaveštajni izveštaj o ubistvu Viljavisensija. Ministar je rekao i da su se vlasti spremale da skinu oznaku tajnosti.

Prošlog meseca američki Stejt department je najavio da nudi nagradu do pet miliona dolara za informacije koje mogu dovesti do hapšenja ili osude drugih učesnika atentata ili organizatora. Takođe je ponudio milion dolara za informacije koje bi pomogle u identifikovanju ili lociranju pojedinaca na ključnim pozicijama u organizovanoj kriminalnoj grupi odgovornoj za ubistvo Viljavisensija.

Šest ubijenih Kolumbijaca u petak bili su smešteni u zatvoru Litoralu, jednom od najopasnijih u Ekvadoru, ukazuje američki list, dodajući da su se u tom objektu, koji kontrolišu sve moćnije bande, desili neki od najkrvavijih sukoba u zatvorima u toj latinoameričkoj zemlji.

Zatvor Litoral, u kojem su obijeni osumnjičeni za atentat na predsedničkog kandidata, jedan je od najopasnijih u Ekvadoru, Gvajakil, 23. jul 2023.
Zatvor Litoral, u kojem su obijeni osumnjičeni za atentat na predsedničkog kandidata, jedan je od najopasnijih u Ekvadoru, Gvajakil, 23. jul 2023.

Nekoliko dana pre nego što će biti ubijeni, osumnjičeni Kolumbijci su tražili od državnog tužioca i zatvorske službe Ekvadora da budu prebačeni u bezbedniji zatvor, ali su odbijeni, navela je ekvadorska organizaciji za ljudska prava koja se bavi zatvorskim sistemom.

Kolumbijci su pronađeni mrtvi na Odeljenju 7, koji je pod kontrolom moćne bande Los Lobos, navodi Vašington post, pozivajući se na jednog istraživala koji je razgovarao s više ljudi u tom zatvoru i koji je iz bezbednosnih razloga tražio da mu se ne navodi ime.

Pošto tada nije bilo borbe između suprotstavljenih bandi, rekao je zatvorski istraživač, Kolumbijce su možda ubili članovi Los Lobosa. Ta grupa je i preuzela odgovornost za ubistvo Viljavisensija.

Pod jarmom narko-industrije

Ubistvo osumnjičenih atentatora je poslednjih znak nasilja koje potresa Ekvador, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

U samom zatvoru Litoral u Gvajakilu poslednjih godina dogodili su se brojni masakri dok se narko-bande bore za kontrolu nad teritorijama i rutama slanja droge. U njemu su septembru 2021. u neredima ubijena najmanje 123 zatvorenika.

Kriminal se stalno javlja u anketama kao najvažnije pitanje za birače. Ekvador se nekada smatrao relativno mirnom državom, ali je postao jedna od najnasilnijih zemalja u Južnoj Americi usled borbi lokalnih i međunarodnih narko-kartela za rute trgovine drogom.

U prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 3.500 ubistava u zemlji s 18 miliona stanovnika, pokazuje policijska statistika. Prošle godine je ubijeno 4.800 ljudi, što je skoro duplo više nego 2021. i četvorostruko više nego 2018.

Stopa ubistava po stanovniku u Ekvadoru sada je veća nego u Kolumbiji i Meksiku.

Ekvador je, kako ističe Fajnenšl tams, takođe zabeležio porast političkog nasilja. Gradonačelnik lučkog grada Manta ubijen je u julu, dok je politički organizator ubijen u avgustu u priobalnoj provinciji Esmeraldas.

Ubistvo Viljavisensija – koji je obećao čvrst stav prema trgovcima drogom i njihovim vezama s vladinim zvaničnicima – dok je odlazio s predizbornog događaja u Kitu manje od dve nedelje pre prvog kruga glasanja, šokiralo je naciju koja je već potresena nasiljem.

Ubistva u zatvoru pojačala su osećaj da je Ekvador pod jarmom industrije trgovine narkoticima koja je povezana sa vladom, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Udruživanje snaga inostrane narko-mafije s lokalnim zatvorskim i uličnim bandama, kako piše njujorški list, transformisale su čitave delove zemlje, uz iznude preduzeća, regrutovanje mladih, infiltracije u vladu i ubistva onih koji pokreću istrage.

Viljavisensijo, koji je po anketama bio negde u sredini među osam kandidata, najotvorenije je govorio o vezama organizovanog kriminala i vlade.

Već neko vreme u Ekvadoru se naširoko spekuliše da su Kolumbijci bili samo unajmljeni za njegovo ubistvo, a da su atentat naredile moćne ličnosti, ukazuje Njujork tajms.

Saznavši za smrt osumnjičenih ubica, predsednik Giljermo Laso rekao je da će se vratiti u Ekvador iz Njujorka i da će odmah održati sastanak kabineta za bezbednost.

"Ni saučesništvo ni zataškavanje", napisao je na društvenoj mreži X. "Saznaće se istina o ovome."

Najopasnija zemlja na svetu

Posle ubistva sedam osumnjičenih za atentat na predsedničkog kandidata u zatvoru pod misterioznim okolnostima, u subotu, 8. oktobra, smenjeni su šef policije i načelnik zavoda za zatvorske kazne.

U saopštenju u kojem su najavljene smene, vlada je objavila da je šest drugih zatvorenika umešanih u ubistvo Viljavisensija prebačeno u drugi zatvor, radi njihove bezbednosti.

Ubistvo Viljavisensija, što je prvi put da je predsednički kandidat ubijen u Ekvadoru, privuklo je međunarodnu pažnju na brz porast nasilja izazvan naglim povećanjem količine kokaina koji dolazi u tu zemlju iz susedne Kolumbije da bi dalje bio prebačen na sever ka SAD i Evropi, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Ove godine bi, prema zvaničnim podacima, Ekvador mogao da dostigne stopu ubistava od više od 40 na 100.000 ljudi, čime bi bio jedna od najopasnijih zemalja na svetu.

Pre pet godina toj zemlji stopa ubistava je bila manje od šest na 100.000 ljudi.

"Ono šta proživljavamo u našoj zemlji nije normalno", rekla je posle ubistva u zatvorima predsednička kandidatkinja Luiza Gonzales, štićenica bivšeg levičarskog predsednika Rafaela Koree. "Ne postoji presedan za ovo."

Konzervativni kandidat Daniel Noboa, koji ima blagu prednost u anketama pozvao je vladu da pruži informacije o tome šta se dogodilo u zatvoru.

"Povratićemo naciji mir za kojim svi čeznemo", rekao je on u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG