Državni sekretar Vatikana u Beogradu sa Vučićem i Vučevićem, Kosovo jedna od tema

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin. (fotografija iz arhive)

Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin sastao se u Beogradu sa predsenikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je, između ostalog, razgovarao o Kosovu.

Vučić je, kako je objavio na svom Instagramu, tokom razgovora naglasio da je za Srbiju "od suštinskog značaja pitanje zaštite, poštovanja i unapređenje prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva" na Kosovu.

"Kao i zaštita i obnova srpskog verskog i kulturnog nasleđa, pravoslavnih grobalja, kao i ugroženih spomenika kulture, posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zastitom UNESCO", napisao je Vučić 18. septembra.

Naveo je i da Srbija "visoko ceni" poziciju Svete Stolice po pitanju nezavisnosti Kosova.

Vatikan je jedna od evropskih država koja nije priznala nezavisnost Kosova. Stav Vatikana je da rešenje u odnosima Beograda i Prištine treba da bude definisano u dijalogu koje dve strane vode uz posredovanje Evropske unije (EU).

Tema razgovora, kako je Vučić saopštio, bila je i "održavanju redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i saradnji Srbije sa Rimokatoličkom crkvom".

"Naveo sam da je Republike Srbija opredeljena da sa Svetom Stolicom nastavi da neguje i unapređuje konstruktivne odnose, budući da delimo poglede na mnoga međunarodna pitanja, pre svega zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, kao i unapređenje ljudskih prava hišćana", napisao je Vučić.

Sastanak sa premijerom Srbije

Parolin se u Beogradu sastao i sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem koji je takođe istakao da Srbija "veoma ceni" stav Vatikana po pitanju nezavisnosti Kosova, "uprkos pritiscima koje trpi zbog takve odluke".

Vučević je na Instagramu objavio da je svom sagovorniku preneo "zabrinutost zbog situacije" na Кosovu.

"Istakao (sam) da je neophodno izvršiti međunarodni pritisak na Prištinu kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen i zaustavljen teror nad srpskim narodom", napisao je Vučević.

Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin doputovao je u utorak 17. septembra u posetu Srbiji povodom obeležavanja 100 godina od uspostavljanja Beogradske nadbiskupuje.

U poslednjih nekoliko godina organizovano je više susreta zvaničnika Srbije i Vatikana.

Prethodna poseta jednog vatikanskog zvaničnika Srbiji dogodila se 2021. kada je došao nadbiskup Pol Ričard Galager, sekretar Svete Stolice za odnose sa državama.

On je tada na odvojenim sastancima u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tadašnjom premijerkom Anom Brnabić.

Tada je saopšteno da je vatikanski zvaničnik poručio da Zapadni Balkan ostaje prioritet za Svetu Stolicu.

Prema popisu stanovništva iz 2022, u Srbiji pripadnici hrišćanske veroispovesti čine 86,6 odsto građana, od lega su 3,9 odsto su katolici.

Pročitajte i ovo: Šta sve koči posetu pape Srbiji?