Država na Paradi ponosa pokazala snagu

Sa Parade ponosa u Podgorici, 20. oktobar 2013.

Nakon što je u Podgorici u nedjelju održana Povorka ponosa koju su organizatori ocijenili kao uspješnu i važnu za unapređenje položaja pripadnika LGBT zajednice u Crnoj Gori postavlja se pitanje koliko su pouku ili profit iz tog događaja izvukli ostali društveni činioci, vlast, opozicija ali i crkva, a prije svega sami građani.

"Najviše su od svega ovog pozitivnog profitirali predstavnici građanskog društva i pri tom ne mislim na civilni sektor, medije nego na sve one građanski orijentisane građane Crne Gore".

Tako direktor nevladine organizacije Centar za monitoring Zlatko Vujović vrednuje učinke po crnogorsko društvo prvog Gej Prajda u Podgorici.

Osim pobrojanih efekata, prema mišljenju Vujovića, najviše koristi od ovog događaja imaće crnogorska vlast koja je uspjela da obezbijedi učesnike Povorke i koja je povećala političku podršku LGBT zajednici, uputivši na prvu podgoričku paradu ministra za ljudska i manjinska prava. Da li je to učinila pod pritiskom Brisela ili ne, da li je njena podrška seksualnoj manjini iskrena ili iznuđena, u ovom trenutku manje je važno pitanje.

"Svakako moramo reći da je vladajuća koalicija, prije svega Vlada Crne Gore napravila potez koji će joj donijeti mnogo pozitivnih momenata u odnosima sa EU. Vjerujem da su dobili više pozitivnih poena nego što su toga u ovom trenutku svjesni. Kada govorimo o opoziciji mislim da su oni nanijeli tešku štetu, posebno u dijelu odnosa sa EU jer je još jednom poslala poruku da ona nije dovoljno kvalitetan partner međunarodnoj partiji. Na žalost i DF i SNP nijesu se u ovom trenutku transformisali na način da bismo mi mogli reći da su to partije evropske orijentacije koje će da se bore da mijenjaju svijest građana Crne Gore".

I lijep i tužan događaj

Pohvala na račun crnogorskih vlasti u nedjelju uveče je u izjavi za medijski javni servis stigla i od izaslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina.

"Prava manjina treba braniti svim sredstvima pravne države, ako treba i policijom. Time je Crna Gora dala veoma snažnu poruku širem regionu kako treba reagirati i kako treba omogućiti takve događaje. To je veoma snažna poruka koja će imati pozitivnog odjeka i u Briselu kada govorimo o skorom otvaranju poglavlja 23 i 24".

Blog uživo: Parada ponosa u Podgorici

Prva Parada ponosa je uspješno održana u centru Podgorice u nedelju.

Međutim, na nekoliko mesta u gradu huligani su napali policijske korodne, zbog čega je privedeno nekoliko desetina ljudi, a oko 20 policajaca je povređeno.

U našem Blogu uživo pratili smo razvoj situacije iz minuta u minut.

I profesorica književnosti iz Budve Božena Jelušić, kaže da je država pokazala snagu da može da zaštiti prava LGBT populacije. Ipak, ne može a da ne primijeti kako ta odlučnost izostaje na mnogim drugim poljima.

"Dakle, za mene je ovo jedan lijep događaj u smislu da je država riješena da učini punopravnim građanskim članom Crne Gore i LGBT zajednicu, ali za mene je to i tužan događaj što isti takav stepen odgovornosti i snagu države ne demonstriraju na onom drugome od čega zavisi život i svakodnevica svih građana", ističe Jelušić.

A nakon svega ponovo se oglasio mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije ocjenom da se u nedjelju dogodilo “obeščašćenje brka Crnogoraca i čitave Crne Gore”, aludirajući na brkove koji su bili logo Povorke ponosa.

Podsjetimo uoči same parade Amfilohije je pozvao organizatore da odustanu od “parade bestidnosti”, što je u dijelu javnosti i institucija protumačeno kao poziv na linč pripadnika seksualne manjine. Tako misli i filozofkinja iz Nevladine organizacije Anima iz Kotora Paula Petričević.

"Izgleda mi kao da se zaista potvrđuje kao pravilo da oni koji bi trebalo, odnosno oni koji se pokazuju kao prenosioci neke poruke ljubavi i sloge u najosjetljivijim trenucima i situacijama ohrabruju linč i pozivaju na njega. To se na žalost moglo i očekivati i to je potvrdilo praksu mitropolita i SPC da ohrabruje ono što je zapravo najveći stid i sramota Crne Gore, a to su oni huligani koji su demolirali Podgoricu".