Tužiteljka traži da se Trampu sudi u martu, prije republikanskih izbora

Okružna tužiteljica okruga Fulton Fanny Willis održala je pres-konferenciju nakon što je velika porota izglasala optužnicu protiv Trumpa i još 18 drugih, u Atlanti, Georgia, 14. avgust 2023.

Tužiteljka u Džordžiji koja je ove sedmice podigla optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) i još 18 osoba predložila je da suđenje počne 4. marta, pokazuju sudska dokumenta.

To znači da bi suđenje počelo prije takozvanog super utorka, kada se održavaju ključni stranački izbori u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Glasaće se na ukupno 14 izbora širom zemlje, od Kalifornije i Teksasa do Masačusetsa i Mejna.

Pročitajte i ovo: Trump optužen po zakonu koji se koristi za procesuiranje šefova mafije

Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis (Fani Willis) takođe je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj sedmici septembra, prenosi AP.

Velika porota je u 14. avgusta podigla optužnicu protiv Trampa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih djela, u okviru plana da bivši predsjednik ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima 2020. godine.

Trampu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u Njujorku, gdje je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama jednoj porno glumici da ćuti o navodnoj aferi.

Zatim bi u maju trebalo da mu se sudi pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit (Jack Smidt), za navodno ilegalno zadržavanje povjerljivih predsjedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trampovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Smitov tim takođe traži da 2. januara počne suđenje po optužnici koja Trampa tereti za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

Pročitajte i ovo:

Trump se izjasnio da nije kriv po optužbama za izbore 2020. Šta nakon što je Tramp optužen za pokušaj poništavanja izbornog rezultata?Tramp optužen da je pokušao poništiti rezultat predsedničkih izbora 2020.

Pročitajte i ovo:

Nove optužbe protiv Trumpa u slučaju zadržavanja povjerljivih dokumenataTrump rekao da očekuje optužnicu u okviru istrage o upadu u Kongres

Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžija podigla je optužnicu protiv Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Bajdena na izborima 2020. To je četvrta krivična prijava protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020.

Optužbe, koje je podigla Villis, novi su u nizu pravnih problema za Trampa, koji je favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju pred izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli 11 tačaka optužnice protiv Trampa i njegovih saradnika, uključujući falsifikovanje i reketiranje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Pored Trampa, optuženo je još 18 ljudi, uključujući Marka Medouza (Marka Meadows), bivšeg Trampovog šefa kabineta, i advokate Rudija Đulijanija (Rudy Giuliani) i Džona Istmena (John Eastman).

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv 2. januara 2021. u kojem je Tramp vršio pritisak na Brada Raffenspergera, najvišeg izbornog zvaničnika Georgije, da "pronađe" dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Trump izgubio sa malom razlikom. Rafensperger je odbio da to učini.