Dodik ponovo zaprijetio proglašenjem nezavisnosti RS

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovo je izjavio da će taj bh. entitet proglasiti nezavisnost isti dan ako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

"Ukoliko se takvo nešto desi može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani", izjavio je Dodik.

Ocijenivši da je krajnje vreme za suštinsku raspravu u okviru BiH, Dodik je naglasio da je RS zainteresovana isključivo za BiH koja je predviđena Ustavom.

"Za drugu BiH, čak i ovu kako sada funkcioniše, mi nismo zainteresovani. Sve izvan Ustava mora da bude preispitano i nanovo dogovoreno", naveo je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

Naglasio je da sada pokušavaju da kažu da "nema nekakve države BiH bez imovine, što je tačno".

"Zato i nije njima data (imovina) da ne bi bila država", kazao je on, dodavši da je tako predviđeno i Dejtonskim sporazumom.

Rekao je i da BiH "definitivno nema nadležnost za vojsku, indirektne poreze, obavještajnu službu, sudove i tužilaštvo po Ustavu BiH", dodavši da će pitanja nadležnosti entitetima u ovim oblastima biti stavljena ponovo na dnevni red ako se "na scenu vrati vladavina prava".

prethodne izjave Dodik prijeti 'nezavisnošću' RS ako Schmidt nametne zakon o državnoj imovini

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ovaj sporazum i Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je 2. marta privremeno van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Dodik je na konferenciji za novinare izjavio kako je dogovoreno da se u budžetu za narednu godinu uvrsti i stavka u kojoj će se obezbijediti nivo prihoda da se radnicima koji rade u institucijama BiH obezbijede naknade za plate, ako dođe do povlačenja predstavnika RS iz državnih institucija.

Pročitajte i ovo: Reuten: Diplomatski vrh SAD i Evrope treba da djeluje jasno i odmah na Zapadnom Balkanu

Milorad Dodik, predsjednik RS, Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović su pod sankcijama SAD zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Sastanak u Banjaluci je održan dva dana nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

o državnoj imovini i prijetnjama iz rs

Bećirović i Komšić uputili prijedlog Zakona o državnoj imovini u proceduru Zakon o nepokretnoj imovini biće vraćen u Skupštinu RS nakon 'korigovanja'RS u novom pokušaju da prisvoji imovinu BiH povukla zakon 'na doradu'Ambasador SAD u BiH: 'Dodik je na opasnom putu'

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poništio je u julu antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Schmidt je zbog poteza Skupštine Republike Srpske također donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo. Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Dodik je ponovio da RS "odbacuje optužnicu koja je potvrđena protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića", ocjenjujući ih "politički motivisanim".

Zvaničnici RS-a, na čelu s Dodikom, osporavaju legitimitet visokog predstavnika, jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Vijeći sigurnosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija. Druge zemlje su navele da za to nije ni bilo potrebe.