Najavljeno obilježavanje smrti vojnika JNA i u Tuzli

Kolona JNA u Tuzli 1992

Predstavnici i roditelji Odbora za njegovanje oslobodilačkih ratova Vlade RS nakon Dobrovoljačke dolaze i u Tuzlu pokloniti se žrtvama stradalim na Brčanskoj malti 15. svibnja u događaju poznat kao 'tuzlanska kolona'.

Branka Šljivar, predsjednica Odbora, rekla je da će 15. svibanj biti obilježen na dvije lokacije.

„Odbor je zaključio da 15. maj bude obilježen na groblju Pučile u Bijeljini i u Tuzli tamo gdje se desilo stradanje pripadnika JNA. To će biti jedna mirna šetnja dionicom kuda se kretala 'tuzlanska kolona'. Mi ćemo položiti bijele ruže i zapaliti svijeće, a pravoslavni sveštenik održat će jedan kratki pomen žrtvama.“

Ona kaže da ih iz MUP-a Tuzlanskog kantona još uvijek nitko nije kontaktirao te još uvijek ne znaju na koji će način biti dočekani u Tuzli.

Dolazak u Tuzlu obitelji stradalih vojnika, prema sadašnjim reakcijama, neće biti proglašen skupom visokog rizika. Brojni zvaničnici Tuzle smatraju taj dolazak opravdanim. Nada Mladina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla, smatra da svatko ima pravo na odavanje pošte stradalima:

„Moj lični stav je da svako onaj ko želi odati poštu žrtvama to i učini. Ima li taj dolazak neku političku pozadinu i hoće li on biti zloupotrijebljen mi o tome samo možemo nagađati. Tuzla također ima pravo obilježiti taj dan na način kako je to činila do sada i mi ćemo također taj dan položiti cvijeće na spomen obilježja kako smo to činili i prijašnjih godina.“

Zloupotrebe su nedopustive


Groblje mladih, žrtava masakra u granatiranju sa položaja srpske vojske iznad Tuzle, 25. maja 1995
Aljo Bošnjaković, predsjednik Zlatnih ljiljana Tuzla, kaže da se ne protive bilo kakvom dolasku obitelji iz Bijeljine ali da takav skup vide kao politički:

„Mi se njihovom dolasku ne protivimo, niti se tome možemo protiviti. Mi smatramo da je to politički skup i da je to čista provokacija. Mi smo odlučili taj skup u potpunosti ignorirati. Oni su najavili skup od 10. 00 do 11. 00 sati, a naš skup će početi u 12. 00 sati.“

Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona garantirala je da s njihove strane neće biti ništa učinjeno da se taj skup spriječi.

„Za nas taj skup kao da ne postoji. On je politički skup koji se smišljeno događa u izbornoj godini.“


Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić mišljenja je da je, pored obilježavanja 15. svibnja, u Tuzli došlo vrijeme i za razgovore jedne i druge strane:

„Ja bih da mi počnemo pričati i da mi njima ukažemo ko je kriv za stradanje vojnika. Mi smo tražili procesuiranje i zato bih ja da se razgovara kako bi se ukazalo na stvari koje su nepobitne činjenice, a to je da onaj ko je organizirao njihovo izvlačenje je odgovoran i za njihovo stradanje.“


I u Fondaciji „Istina pravda pomirenje“ dolazak obitelji stradalih vojnika vide kroz dva aspekta.

„Treba tu razlučiti svije stvari, sve žrtve bilo gdje da su bile zaslužuju sjećanje najbližih. Međutim zloupotreba je nedopustiva i to se sada događa. Ja se nadam da će obilježavanje 15. svibnja u Tuzli proteći kao i skup u Dobrovoljačkoj. To je stvar policije, ali nikome se ne može zabraniti da dođe u Tuzlu da zapali svijeću ili položi cvijeće. Međutim politički govori i donošenje stavova zašto je netko strdao na Brčanskoj malti je politizacija i relativizacija cijelog događaja“, kaže Sinan Alić.

U MUP- u Tuzlanski kanton doša je zvanična najava dolaska obitelji stradalih u 'tuzlanskoj koloni'. U naredna dva dana donijet će se odluke u suglasnosti s predstavnicima Općine Tuzla s kojom mjerom sigurnosti se treba prisupiti obilježavanju.

Više o slučaju "tuzlanska kolona" u tekstovima:
Povlačenje potjernica i za 'tuzlansku kolonu'?
Obustavljanje istrage ne negira zločin?

Slovenci će vještačiti o "tuzlanskoj koloni"
Javna rasprava o tužbi Jurišića na presudu
Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora
Silajdžić oštro kritikovao Srbiju
Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu

Pročitajte i tekst: Obilježena godišnjica stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj
, o čemu možete vidjeti i video zapis:

Vaš browser nepodržava HTML5

Obilježavanje godišnjice u Dobrovoljačkoj