DF: Evropski parlamentarci rade za Đukanovića

Nebojša Medojević u Skupštini: Izvještaji Tanoka su proizvod korupcije od strane Mila Đukanovića (arhiv)

Tokom sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF), koji su se nakon jednogodišnjeg bojkota vratili u Skupštinu Crne Gore, optužili su izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čalsa Tanoka (Charles Tannock) da je korumpiran od predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, te da su stoga njegovi izvještaji o procesu integracija Crne Gore "neobjektivni i tendenciozni".

U prvom dijelu sastanka evropskih i crnogorskih parlamentaraca čule su se uglavnom pozitivne ocjene o napretku Crne Gore u procesu integracija u EU.

Evropski parlamentarci potencirali su važnost očuvanja nezavisnosti javnog servisa od političkih uticaja, te pozvali i ostatak opozicije da se vrati u crnogorsku Skupštinu.

Predstavnik delegacije Evropskog parlamenta Dejvid Martin (David) izrazio je zadovoljstvo napretkom Crne Gore ka EU, dok je potpredsjednik crnogorske Vlade Zoran Pažin ocijenio respektabilnim dosadašnji učinak u integracijama, 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja.

Iako je bilo predviđeno da se uvodnim dijelom diskusija završi direktan televizijski prenos, poslanici DF-a su se izborili da i nastavak sjednice bude javno prenošen nakon čega su burno reagovali na izlaganje evropskog izvjestioca za Crnu Goru Čalsa Tanoka koji je rekao da je Crna Gora predvodnik evrointegracija i ocijenivši povratak DF-a u Skupštinu pozitivnim iskorakom.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević, inače lider Pokreta za promjene, bio je najoštriji.

"Dobrodošli u državu koja nikad nije promijenila vladu na izborima. Došli ste u zemlju dubokih problema. Izvještaji Tanoka su proizvod korupcije od strane Mila Đukanovića. Tanok govori neistine. Optužujem ga da zbog privatnih veza sa Džonom Kenedijem Gvozdenovićem (John Gvozdenovic Kennedy) ovdje iznosi neistine. Sramota da Vas je, gospodine Tanok, zbog izvještaja", poručio je Medojević.

Tanok je kazao da je uvrijeđen zbog pokušaja diskreditacije njegovog rada u procesu integracija rekavši da očekuje izvinjenje od Medojevića.

"U mojoj zemlji ovo bi moglo da dovede do građanske parnice", rekao je Tanok.

Medojević je nastavio polemiku tražeći da se Tanok izvini crnogorskom narodu.

"Vi, gospodine Tanok, govorite neistine. Vi ste došli u Crnu Goru, ne u Gvineju. Kažete da je u Crnoj Gori bio pokušaj državnog udara. Kako Vi to znate?! Izvinite se crnogorskom narodu", kazao je Medojević.

Govorili su i ostali čelnici DF-a koji su optužli crnogorsku vlast da više od godinu dana progoni DF.

Oni su optužili i šefa Posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Romana Jakiča da je u konačnom izvještaju OEBS-a preskočio da navede da su ga čelnici DF-a, četiri dana prije prije izbora, upoznali sa njihovim saznanjima i upozorili sta će se dešavati na dan izbora 16. oktobra.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović ocijenio je diskusije opozicije pokušajem da od parlamenta naprave pozorište.