Očekuju se protesti na početku Demokratske konvencije u Chicagu

Policajci stoje pored aktivista aktivista sa palestinskim zastavama ispred Demokratske nacionalne konvencije u Chicagu, Illinois, SAD, 18. avgusta 2024.

U Chicagu počinje Demokratska konvencija tokom koje bi potpredsjednica Kamala Harris trebala biti potvrđena za predsjedničku kandidatkinju. No, brojne organizacije također planiraju proteste zbog rata u Gazi. Predviđa se da će u Chicago stići oko 50.000 ljudi, a među njima je i na hiljade antiratnih aktivista koji planiraju demonstrirati u blizini United centra u kojem će potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris i službeno prihvatiti nominaciju stranke za predsjednicu.

Mnogi aktivisti se slažu da je poziv na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, kojeg EU i SAD označavaju za terorističku organizaciju, sveobuhvatna poruka demonstracija. Područije Chicaga ima jednu od najvećih palestinskih zajednica u Sjedinjenim Državama.

Izrael je 7. oktobra započeo sa napadima na Gazu nakon što je Hamas ubio 1.200 ljudi i uzeo 251 za taoce. Od tada je prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze koje vodi Hamas ubijeno više od 40.000 Palestinaca.

Organizatori procjenjuju da će na proteste prvog dana konvencije izaći najmanje 20.000 osoba.

"Moramo dati svoj doprinos da zaustavimo genocid, da prekinemo američku pomoć Izraelu i stanemo uz Palestinu," rekao je Hatem Abudayyeh, glasnogovornik Koalicije za marš na Demokratsku konvenciju. Koalicija se sastoji od oko dvije stotine organizacija.

Prvi protesti su održani već u nedelju, a među okupljenima su bili oni koji pozivaju na pravo na abortus, LGBTQ+ prva i okončanje rata u Gazi. Marš je trajao satima, duž rute koju je osiguravala policija i nije bilo većih sukoba. Policija Chicaga saopštila je da su dvije osobe uhapšene zbog pružanja otpora policiji i oštećenja imovine. No među stanovnicima postoji i zabrinutost za sigurnost i strah da bi demonstracije mogle prerasti u haos.

Chicago koji je bio domaćin više političkih konvencija nego bilo koji drugi grad u SAD još uvijek se poredi sa konvencijom iz 1968. godine kada se policija uživo na televiziji sukobila sa demonstrantima protiv Vijetnamskog rata.

Pročitajte i ovo: Četiri važne stvari o Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u SAD-u

Ranije ovog mjeseca demokratski delegati su odabrali Harris za kandidatkinju tokom online glasanja. Stranka će i dalje da sprovede ceremonijalno glasanje tokom konvencije.

Američki predsjednik Joe Biden koji ima 81 godinu okončao je svoju predizbornu kampanju prije mjesec dana pod pritiskom demokratskog vrha da je prestar, održat će govor tokom prve noći konvencije. Očekuje se da će mu se na pozornici pridružiti i Harris koju je i sam Biden odabrao za svoju nasljednicu.

Harris će formalno prihvatiti nominaciju u četvrtak navečer uz dugo očekivani govor. Ako bude izabrana 5. novembra, ona će ući u američku istoriju kao prva žena predsjednica.

Istovremeno, očekuje se da će bivši američki predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump tokom sedmice voditi kampanju u ključnim saveznim državama. Dok demokrate započinju konvenciju u Chicagu, kampanja Donalda Trumpa pokušava da uhvati zamah nakon nekoliko sedmica nastojanja da se prilagode tome da je potpredsjednica Harris kandidatkinja.

Izvor: AP, Reuters