Dostupni linkovi

Četiri važne stvari o Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u SAD-u


Potpredsjednica SAD-a i demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris i njen novoizabrani potpredsjednički kandidat za potpredsjednika SAD-a, guverner Minnesote Tim Walz,na predizbornom skupu u Philadelphiji, Pennsylvania, SAD, 6. avgusta 2024.
Potpredsjednica SAD-a i demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris i njen novoizabrani potpredsjednički kandidat za potpredsjednika SAD-a, guverner Minnesote Tim Walz,na predizbornom skupu u Philadelphiji, Pennsylvania, SAD, 6. avgusta 2024.

Demokratska nacionalna konvencija u Sjedinjenim Držvama počinje u ponedjeljak, 19. avgusta u Chiacagu, a na tom događaju bi trebalo da bude i proslavljena nominacija Kamale Harris za predsjedničku kandidatkinju demokrata.

Događaj traje četiri dana i očekuje se da će mu prisustvovati hiljade ljudi, kako bi pokazali entuzijazam zbog kandidature Harris koja je dospjela na mjesto kandidata nakon povlačenja predsjednika Joea Bidena.

I dok se na konvenciji očekuje atmosfera kao na žurci, ispred United centra u Chicagu očekuju se demonstracije zbog nezadovoljstva politikom demokratske administracije prema Izraelu koji vodi rat u Pojasu Gaze.

Evo nekoliko glavnih stvari o tom događaju.

Šta je konvencija?

Dvije stranke u SAD-u pred svake predsjedničke izbore održavaju konvenciju na kojoj i zvanično proglašavaju svoje kandidate za Bijelu kuću i usvajaju stranačku platformu.

Demokrate su već zvanično imenovale Harris na virtuelnom, ranom glasanju.

Na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju u julu, Donald Trump je zvanično nominovan za predsjedničkog kandidata i predstavio je svog potpredsjedničkog kandidata, J. D. Vancea.

Ko je JD Vance, republikanski kandidat za potpredsednika SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Kada i gdje je konvencija demokrata?

Događaj počinje 19. i trajat će do 22. avgusta, a bit će održan u United centru u Chicagu.

Glavni dio programa bit će uživo prenošen na svim velikim televizijama, a bit će prenosa i na platformama Hulu, Paramount Plus, Peacock i Max, na YouTubeu i X kanalima Demokratskog nacionalnog komiteta i drugim web-stranicama.

Ko će sve govoriti?

Predsjednik Biden će otvoriti konvenciju u ponedjeljak uveče, govorom koji će ujedno biti i opraštanje političara koji je prije samo nekoliko sedmica bio predsjednički kandidat demokrata, i očekivalo se da će na konvenciji prihvatiti nominaciju.

Bivša predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton i bivši predsjednici Barack Obama i Bill Clinton takođe su značajni govornici.

Guverner Minnesote i kandidat za potpredsjednika Tim Walz predstavit će se Amerikancima u srijedu uveče, a posljednjeg dana konvencije obratit će se kandidatkinja za predsjednika, Kamala Harris.

Usred burne kampanje, Demokratska konvencija daje Kamali Harris istaknuto mjesto
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Šta je sa protestima?

Hiljade propalestinskih demonstranata planira okupljanje dok traje konvencija, i zahtijeva da Sjedinjene Države prestanu da pomažu Izraelu u ratu na Bliskom istoku.

Marš na DNC, savez više od 200 organizacija iz cijele zemlje, planira da održi dva protesta tokom konvencije.

Skupovi su najavljeni za ponedjeljak i četvrtak.

XS
SM
MD
LG